Närbild på rullstol.
Foto: Anna Lindgren

Humana: Kommunerna måste bli medvetna

"Små medel kan göra stor skillnad"
4:03 min

På kommunernas hemsidor råder det brist om information kring sportlovsaktiviteternas tillgänglighet för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Det är ett generellt problem över landets kommuner. Monica Fagerberg, informatör på Humana som arbetar inom personlig assistans berättar hur det ser ut i Hallands län.

– Det är sparsamt, det är bara en kommun som sticker ut med mycket information med de andra har egentligen ingen alls, säger hon.

Varför tror du det är så här?

– Om man inte har någon i sin närhet som har funktionsnedsättning så tänker man nog inte på det. Jag tror det är obetänksamhet. Man missar det, säger hon.

Tror du barn och ungdomar med funktionsnedsättning stannar hemma på sportlovet på grund av att det råder brist om information?

– Ja det tror jag faktiskt. Vi vet att ohälsotalen är högre bland barn och ungdomar med funktionsnedsättning, och är man inte säker på tillgängligheten så vågar man nog inte komma ut och chansa. Det är väldigt tråkigt, säger hon.

Monica Fagerberg säger att kommunerna själva måste först och främst bli medvetna om att gruppen finns. Man måste också inse hur viktigt det är för barn och ungdomar med funktionsnedsättning att kunna se om aktiviteten i fråga är tillgänglig eller inte.

Vems ansvar är det att se till att våra barn och ungdomar med funktionsnedsättning inte hamnar utanför på det här viset?

– Det är allas ansvar kan man säga. Föräldrarna ligger på från sitt håll och en del kommuner utser en viss person som jobbar mer med tillgänglighet. Men jag tycker det är allas ansvar, säger hon.

Halmstad kommun har senaste året arbetat metodisk med frågan och fick Humanas "Tillgänglighetspris 2015". Enligt Monica Fagerberg har kommunen haft tydliga mål i deras översiktsplan, haft en specifik person som jobbat extra med frågan och även kartlagt hur tillgängligheten ser ut.

Varför tror du inte alla kommuner jobbar så?

– Det handlar nog om tid. Sen kan det vara att man inte är medveten om hur viktig frågan är. Men det går och ändra på, med små medel kan man göra stor skillnad, säger Monica Fagerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".