En kille som skriver på en bärbar dator. Foto: L.G. Patterson/Scanpix.
Snart kommer alla elever i Varberg kunna sitta med en egen dator. Foto: L.G. Patterson/Scanpix.

Forskare: Hot mot politiker är hot mot demokratin

1:31 min

Hot och hat mot politiker är också ett hot mot demokratin. Det säger Agneta Blom som är docent i statsvetenskap vid Örebro Universitet.

– Politik och demokrati bygger på representativitet. Det bygger på att alla människor ska kunna delta och kunna stanna i politiken och inte vara rädda för det. Urvalet av politiker kan begränsas om hat och hot fortsätter, säger Agneta Blom, docent i statsvetenskap vid Örebro universitet. 

P4 Halland har tidigare berättat att det finns politiker som undviker att uttrycka sina åsikter i vissa sammanhang för att de är rädda för hot, trakasserier eller våld. Politiker vittnar också om ett hårdare samhällsklimat. 

Agneta Blom tycker att det är allvarligt om politiker inte vågar yttra sina åsikter på grund av rädsla för hot, men att mycket handlar om att man måste fundera på hur man för sina debatter. En lösning kan vara att sätta upp gränser och regler som ska gälla på sociala medier. 

– Vi kanske behöver sätta gränser och prata om vilka etiska och moraliska regler som ska gälla i dessa forum, man måste våga säga ifrån mer, säger Agneta Blom. 

I Laholm är Elisabet Babic, (M), kommunstyrelsens ordförande och hon tycker att det hårda klimatet på nätet är ett stort problem. Hon säger att människor måste stå för det som de skriver på sociala medier.

– Startar man en diskussion på nätet måste man ta ansvar för vart den diskussionen tar vägen. Det är allas ansvar att hitta försöka få fram en god ton i samtal på nätet, säger Elisabet Babic. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista