Viktoria Alyhr
Viktoria Alyhr från Halmstad tycker det var stressigt som chef att alltid behöva vara tillgänglig. Foto: Sara Öster/Sveriges radio.

Ska slippa ta med jobbet hem

"Väldigt stressande"
4:43 min

Frankrikes regering jobbar med en ny lag som ska göra det lättare att  stänga av mobilen efter arbetsdagens slut.

Lagen ska ge anställda "rätten att logga ut", skriver tidningen Le Parisien. Det betyder framförallt att telefoner ska vara avstängda och arbetsrelaterade mejl ska inte besvaras efter att arbetsdagen är slut.  

I dagens uppkopplade samhälle blir det lätt att både anställda och chefer vill vara anträffbara, även på sin lediga tid. Något som kan öka stressen hos alla parter.

Victoria Alyhr, som studerar och jobbar i butik i Halmstad, tog ofta med jobbet hem när hon arbetade som chef.

– Jag skulle alltid vara anträffbar när jag var chef, och jag fick extra betalt som kompensation för att alltid vara tillgänglig också. Jag försökte att inte ringa mina anställda när jag visste att de var lediga. Det var bara om någon behövde hoppa in och jobba, säger Viktoria Alyhr.

Rätten att inte vara uppkopplad är en del av en större proposition där Frankrikes arbetsliv ska formas om så att arbetslivet blir både effektivare och mer konkurrensmässigt. Samtidigt ska också den anställdes rättigheter försvaras.

Om det franska förslaget godtas kommer lagarna att gälla från juli 2017. Men redan nu finns det företag som anpassar sig efter reglerna och som har förbjudit anställda att använda företagets datorer och telefoner efter arbetsdagens slut.

Vissa företag har till och med börjat med att stänga ner företagens mejlkonton under nätterna.

Ovanför kan du höra Halmstadbor berätta om de tar med sig jobbet hem, och vad de tycker om Frankrikes lagförslag.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".