Emma och Johanna Johansson läser på biblioteket i Varberg.
Emma och Johanna Johansson läser Håkan Bråkan idag. Foto: Jonna Burén

Sagostunden en väg in i språket

Emma väljer sagobok: Älgbrorsorna.
2:08 min

På biblioteket är det vanligt med sagostund - det är för att barn ska få en genväg in i språket.

Den här söndagen är det två pojkar som ligger i den så kallade pölen och några barn som sitter framför sagoläsaren Karin Pettersson som är bibliotekarie här. På skärmen bredvid henne visas sidorna en efter en.

Just sagostunder är något som biblioteken prioriterar att ha. Det handlar om att barnen får en väg in i läsandet.

I en fåtölj sitter Emma och mamma Johanna Johansson och läser.

– Hemma läser vi varje kväll. Lite sagostund när vi går och lägger oss, säger mamma Johanna och Emma nickar. 

I deras familj prioriterar de att läsa högt. Johanna tror att det är lätt hänt att barnen sitter vid paddan i stället med hon tycker att det är viktigt att dem läser.

– Ja jätteviktigt. Dels utvecklar de språket väldigt snabbt och får ett bra ordförråd. De kan många vuxna ord till och med. Jag tror att det blir enklare att göra sig förstådd, prata, förklara och berätta helt enkelt, säger Johanna Johansson.

Johannas tankar om att barnen får fler ord bekräftas av bibliotikarien Karin Pettersson.

– Du får ju ett språk i och med läsningen och väldigt spännande att du får tillgång till olika världar och stimulerar fantasin och kreativiteten, säger Karin Pettersson. 

Statistiska Centralbyråns undersökningar visar att läsförståelsen, främst bland pojkar har gått ner i flera år. Nu i den senaste undersökningen som kom för ett par år sen vände det i och för sig uppåt något,  men frågan är om trenden håller i sig? Läsningen behövs, annars finns det risker säger Karin Pettersson. 

– Man får en försämring vad gäller att tillgodogöra sig faktatexter i skolan. Det är det man också kan se med skolresultat som går ner.

Emma gillar när mamma läser och om hon ska välja bland Gittanböckerna blir det:

– Älgbrorsorna, säger Emma. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".