Skriva. Skrivarcirkel.
1 av 2
Karin skriver och Jan funderar en bit bort på skrivarcirkeln. Foto: Jonna Burén
Mymmel Blomberg
2 av 2
Mymmel Blomberg inspirerar. Foto: Jonna Burén

Skriv och må bättre!

2:15 min

Uttrycker du dig kulturellt mår du också bättre. Det är tanken med Kultur för äldre som fortsätter. 

Satsningen Kultur för äldre fortsätter och stärks delvis, åtminstone i Varberg. Kulturen ska komma ut mer till de som inte har möjlighet att ta sig till kulturen, till exempel till äldreboenden. Men det handlar också att fortsätta på samma väg som man redan påbörjat.

Vi är på en skrivarcirkel på komedianten i Varberg där Mymmel Blomberg ger inspiration till att skriva. Det är Jan i gruppen som läser upp sin berättelse om Birger som i hans fantasi sitter på den tomma stolen. En som lyssnar är kurskamraten Anita som tycker att det är givande att vara här.

– Man håller sig aktiv, man håller hjärnan igång. Det är stimulerande att träffa andra personer och få nya vinklingar, säger Anita Pettersson.

Kultur för äldre är en satsning som Hallands Bildningsförbund driver efter uppdrag från regionen. Kommunerna är involverade och i Varberg är det både kultur och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen som samarbetar med målet att skapa möjligheter för äldre att i större utsträckning kunna ta del av kulturen och att skapa ett rikt och varierat kulturutbud för äldre.

Det är alltså Mymmel Blomberg leder skrivarcirkeln i Varberg.

– Man pratar om kultur och häsa, alltså att man mår bra av alla kulturella uttryck; sjunga, dansa, skriva, måla. Det är viktigt att man tycker att det är kul. Gör man saker som man tycker är roligt så mår man bra. Man får ett fylligare liv, säger Mymmel Blomberg. 

Kultur för äldre handlar både om att det ska finnas ett kulturutbud för äldre men under våren kommer det också att vara kultur PÅ äldreboenden till exempel konserter, kulturen kommer till äldre istället. Men så klart kommer de populära skrivarcirklarna att fortsätta och Karin Persson ska gå klart den här cirkeln och sen möjligtvis skriva om sitt liv.

– Jag vill bara skriva för mig själv för att få lite perspektiv på saker och ting. Jag har inga författarambitioner, utan vill bara uttrycka mig genom skrift. Det ska vara opretentiöst och det är bra med den här cirkeln att det är väldigt opretentiöst, ingen som försöker stila utan man är naturlig.

Det låter härligt...?
– Ja det är det, säger Karin Persson som inte är någon författare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista