Lars El Hayek (S). Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Lars El Hayek (S). Foto: M Ferhatovic SR Halland.

Halmstad säger nej till samarbete mot rasism

1:48 min

Lars El Hayek (S) är besviken på kommunen. 

Socialdemokraterna i Halmstad tycker att kommunen inte markerar tydligt mot rasism och diskriminering. Detta för att man säger nej till att vara med i ett europeiskt samarbete mot rasism.

Ofta tenderar frågor om antirasism och diskriminering handla om fina ord. Men nu när det finns ett konkret förslag på hur man kan arbeta så blir det ett avslag från alliansen

Förra året lämnade Socialdemokraterna i kommunen in en motion där man ville att Halmstad skulle söka medlemskap i den UNHCR finansierade organisationen Eccar.

Kommunfullmäktige sade i går nej till motionen. 

ECCAR lyfter en viktig fråga men vi tror inte att det samarbetet är den rätta vägen att gå.

Många europeiska städer, däribland elva svenska kommuner är medlemmar i den Unesco-finansierade organisationen Eccar.

Alla de måste följa organisationens tiopunktsprogram som tydligt talar om vad kommuner måste göra. Exempelvis ha tydliga rutiner för hur man ska förebygga hatbrott och att det kulturella utbudet i en kommun ska anpassas till de olika människor som bor i kommunen.

Henrik Oretorp (C) tycker inte att Halmstads kommun inte behöver samarbetet eftersom man redan jobbar med många av frågorna.

– Redan i april 2015 tillsatte vi en samordnare som ska jobba med integration och våldsbejakande extremism. Så att vi är redan på gång med detta. Vi har en som är anställd för att jobba med dessa frågor och vi känner att det är den rätta vägen att gå, ett samarbete inom Eccar är inte det, säger Henrik Oretorp. (C) 

Du känner att kommunen redan jobbar bra med dessa frågor?

– Det gör vi, kanske inte exakt som Eccar vill att vi ska göra. Därför tror jag inte heller att vi i detta läge ska gå med i detta utan vi ska fortsätta med det arbete vi har idag, det finns mycket kvar att göra för oss här i kommunen. Inte minst när det gäller att arbeta med diskriminering i skolan, säger Henrik Oretorp (C).

Men finns det inte en poäng med att vara med och samarbeta med andra kommuner och följa ett tiopunktsprogram?

– Finns ju alltid en poäng med att samarbeta med andra kommuner, men jag är inte säker på att de tio punkter som ECCAR tagit fram är den rätta vägen för Halmstad, säger Henrik Oretorp (C).

I underlaget för beslutet som togs i kommunfullmäktige om att inte gå med i Eccar står det att kommunen befinner sig i ett pressat ekonomiskt läge och att man inte vet vad ett samarbete som kräver att kommunen följer organisationens tiopunktsprogram skulle kosta.

Men Henrik Oretorp säger att ekonomin inte har någon betydelse alls utan att det handlar istället om att se vad ett sådant samarbete egentligen kan ge.

– Hade vi sett att det funnits ett stort mervärde så hade vi gått med i det och då hade kostnaderna varit oväsentliga, så det har inte med det ekonomiska att göra. Vi har en samordnare som arbetar med dessa frågor och då är den satsningen viktigare än att gå med i ECCAR, säger Henrik Oretorp (C).

P4 Halland har varit i kontakt med de svenska kommuner som är medlemmar. För en del av dem har medlemskapet gjort att man tagit politiska beslut på hur man ska jobba mot rasism.

Men för lite mer än hälften av kommunerna så har samarbetet inte fått några politiska konsekvenser alls. Lars El Hayek (S) från socialdemokraterna i Halmstad är trots det besviken på Halmstad kommuns beslut.

– Vilket resultat man får av detta har att göra med hur man som kommun tar tillvara på medlemskapet. Huvudsaken blir ju att vi tillhör en organisation där det finns ett intresse för dessa frågor och där vi kan bilda ett nätverk och öka vår kunskap om hur man jobbar förebyggande mot rasism, säger Lars El Hayek (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista