Varbergs sparbank i Bua. Foto: Sveriges Radio
Varbergs Sparbank i Bua kommer under året att stänga igen. Foto: Sveriges Radio

Varbergs sparbank lägger ned lokalkontor

1:48 min

Varbergs sparbank lägger ned kontoren i Träslövsläge, Bua och Skällinge i år.

Varbergs sparbank gjorde ett sämre ekonomiskt resultat 2015 än året innan och nu meddelar banken att kontoren i Träslövsläge, Skällinge och Bua kommer att läggas ned under året.

– Det är skit, säger Karin Olsson som bor i Bua och som gör sina ärenden på banken i Bua.

– Nu måste man ju ta sig till Varberg, säger hon och tillägger att de är många äldre som bor i samhället och som kommer att få det svårt.

Att bankens kunder numera i hög utsträckning använder digitala tjänster som mobilt bank-id och Swish, och att kontanthanteringen minskat med 50 procent på sex år, är enligt bankens vd Per Richardsson ett par av anledningarna till att kontoren avvecklas.

– Dessutom kommer det nu också starka lagkrav framöver där det ställs högre krav på rådgivning till kunderna. Då tror vi att det är bättre att ha några färre kontor, men att de som är kvar kommer att bli större så att vi kan ha dem kvar över tid, säger han.

Kontoret i Skällinge försvinner till sommaren och de i Träslövsläge och Bua i slutet av september. Det här är i dagsläget bankens tre minsta kontor.

– Vi har lagt en planläggning med allt. Med hur många kunder det är, hur många medarbetare och hur kunder ska kunna ta sig till andra kontor. Och då blev det så här, säger Varbergs sparbanks vd Per Richardsson.

Vad tror du att nedläggningen betyder för Bua?
– Jag tror att det betyder mycket. Jag hoppas att det kommer en annan bank så att man kan byta bank, säger Karin Olsson i Bua.

Det är inte aktuellt med uppsägningar utan anställda på de berörda kontoren kommer flyttas till banken övriga kontor.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista