Olof Palme håller tal
Olof Palme håller tal Foto: BERT MATTSSON

Palmegruppen tar emot tips

I dag för 30 år sedan mördades Sveriges statsminister Olof Palme på Sveavägen i Stockholm.

Årsdagen uppmärksammas på flera håll och polisen håller sin tipstelefon öppen.

Polisen har inte gett upp hoppet om att lösa mordet, trots att minnesbilder bleknar och nyckelvittnen blir allt äldre.

– Det är min förhoppning och målsättning. Men jag är inte beredd att avge några löften, sade Palmegruppens chef Hans Melander tidigare i veckan.

I dag bemannar Palmegruppens sex medarbetare tipstelefonerna (nås via polisens växel 114 14) mellan klockan 14 och 22, i hopp om nya uppgifter som ska kunna leda utredningen framåt.

Under utredningens gång har tusentals tips kommit in och många redan avfärdats. Över 8 000 av dem beror på den fantombild som polisen presenterade kort efter mordet, som dagens utredare menar inte föreställer mördaren.

Socialdemokraterna i samarbete med bland andra Palmecentret ordnar en minnesdag på Kulturhuset, där en rad partidignitärer minns Olof Palme. Bland de medverkande finns Stefan Löfven, Pierre Schori, Mona Sahlin, Margot Wallström och Ingvar Carlsson.

Innan dess ska statsminister Stefan Löfven delta i en kransnedläggning vid Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".