Migrationsverket på plats vid Malmö central för att hjälpa nyanlända flyktingar. Foto Anders Wiklund/TT
Foto Anders Wiklund/TT.

Nu kan kommuner inte säga nej till flyktingar

Kungsbacka kommun får ta emot 318 anvisade flyktingar jämfört med 25 förra året.

Från och med i dag kan inte kommuner säga nej till att ta emot flyktingar som har fått uppehållstillstånd och ska lämna Migrationsverkets anläggningsboenden.

För att lösa det ökade behovet av bostäder tar många kommuner till provisoriska lösningar.

För många kommuner innebär den nya anvisningslagen ett kraftigt ökat mottagande som ställer högre krav på att snabbt få fram bostäder och hitta lösningar för integrationen.

Kommunerna ute i landet är i många fall tvungna att ta till tillfälliga lösningar.

Exempelvis ska Kungsbacka kommun i Halland ta emot och ordna med boenden till 318 anvisade flyktingar med uppehållstillstånd i år jämfört med cirka 25 förra året.

– Vårt kommunala bostadsbolag ska producera ett stort antal lägenheter under 2016-2017, men det är också till det totala behovet, så det löser inte ut det hela. Vi vänder oss också till privata bostadsföretag och till privatpersoner att eventuellt ställa sina rum till förfoganden, säger Fredrik Geijer, integrationschef på Kungsbacka kommun.

Falkenbergs kommun ska under 2016 ta emot 79 personer med permanent uppehållstillstånd som anvisats Falkenberg via Länsstyrelsen och Migrationsverket. Utöver denna grupp ansvarar även Falkenbergs kommun för att lösa bostäder åt andra målgrupper med särskilda behov.

– För att kunna möta de nya lagkraven och den stora efterfrågan på boende generellt i Falkenbergs kommun behöver vi ta en del nya grepp, öka byggtakten och tillsammans hitta bra och hållbara bostadslösningar, säger Catharina Rydberg Lilja, chef för stadsbyggnadskontoret, i ett pressmeddelande.

Kommunens bostadsbolag FaBo har bland annat fått i uppdrag att bygga 24 trerums-lägenheter i Långås vid Axels väg. Dessa lägenheter planeras vara färdiga för inflyttning i oktober i år. Målgruppen för dessa lägenheter är främst barnfamiljer.

– Vi ställer oss bakom beslutet som fattats i kommunen, att lägenheter måste tillförskaffas snabbt. Socialförvaltningen kommer att ansvara för en fördelning av dessa lägenheter så att det blir gynnsamt för integrationen i samhället och för närområdet i övrigt. Skola och omsorg är också viktiga faktorer att ta hänsyn till. Byggnationen i Långås är en del av en helhetslösning, säger Christian Kylin, VD på FaBo, i pressmeddelandet.

Fördelningstal för flyktingar med uppehållstillstånd 2016, länsvis:

Stockholms län: 6 689 (nyanlända invandrare)

Uppsala län: 1 082

Södermanlands län: 354

Östergötlands län: 829

Jönköpings län: 653

Kronobergs län: 249

Kalmar län: 377

Gotlands län: 192

Blekinge län: 132

Skåne län: 2 766

Hallands län: 763

Västra Götalands län: 3 577

Värmlands län: 509

Örebro län: 452

Västmanlands län: 380

Dalarnas län: 616

Gävleborgs län: 236

Västernorrlands län: 302

Jämtlands län: 237

Västerbottens län: 635

Norrbottens län: 672

Riket: 21 702

Källa: Arbetsförmedlingen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista