Axel Bergendahl och kompisen Gustav Malmström ger tummen upp för en multipark vid Ankaret. Foto: Sveriges Radio
Axel Bergendahl och kompisen Gustav Malmström ger tummen upp för en multipark vid Ankaret. Foto: Sveriges Radio

Många steg kvar för multipark vid Ankaret

1:54 min

En oenig kommunstyrelse fattade igår beslutet att försöka få till en ändring av detaljplanen av området vilket krävs om en multipark ska bli av. Men frågan är långt ifrån avgjord.

Länsstyrelsen kommer att bli den som först och främst avgör framtiden för den planerade multiparken vid Ankaret i Varberg. Miljöpartiets Stefan Edlund är besviken över kommunstyrelsens beslut igår.

– Vi tror väl inte att kommer att bli en ändring, och då känns det som en fördröjning att få till en multipark, säger Stefan Edlund, Miljöpartiet Varberg.

Det var Miljöpartiet tillsammans med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna satte sig emot förslaget att låta Länsstyrelsen pröva om ändring av detaljplanen här nere vid Ankaret och sen också huruvida det går att få dispens från strandskyddet här nere vid Ankaret.

Men jasidan vann med Centerpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Så frågan om en multipark med placering vid Ankaret i Varberg fick en ordentlig skjuts framåt igår.

– De har hållit på i flera år nu, så äntligen har de bestämt sig säger Axel Bergendahl.

Axel Bergendahl bor i Varberg och håller på med flera spontanidrotter, skate, kick och mountainbike bland annat.

– Jag kör väldigt mycket i Falkenberg, säger han och saknar ett ställe att vara på i Varberg.

– Vi har vallen där det spelas fotboll, skate är också en sport som behöver utföras på ett speciellt ställe, så det är samma sak, säger han.

Men gårdagens beslut innebär inte att det blir en park här vid ankaret. Först ska alltså Länsstyrelsen fatta beslut om detaljplaneändring och dispens från strandskyddet, och om de ger grönt ljus kommer finansieringsfrågan upp i kommunfullmäktige.

– Och de som inte gillar det, oavsett man gillar multiparken eller läget så kan det ju avgöras i fullmäktige sedan. Men vi ville testa tanken i alla fall, säger

Ann-Charlotte Stenkil är moderat och kommunstyrelsens ordförande

Hur viktig är en multipark för Varberg?

– Jag tycker att det är viktigt, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Hur viktigt är det att den hamnar nere vid strandpromenanden?

– Som en enig kommunstyrelsen sa 2013 så är det ju väldigt speciellt att kunna ha den där nere, det hade varit jättespännande och fantastiskt, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista