Eugenia Perez Vico tog chansen att vara föräldraledig i Australien och på Nya Zeeland. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Eugenia Perez Vico tog chansen att vara föräldraledig i Australien och på Nya Zeeland. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Hon var föräldraledig på andra sidan jorden

4:34 min

Varför stanna hemma när man kan uppleva världen tillsammans?

När november var som mörkast lämnade Eugenia Perez Vico och hennes sambo Anders Fall Halmstad och Sverige för Australien. Med sig hade de då 15 månader gamla sonen Rafael. Under tre månader reste de runt och njöt av möjligheten att kunna vara föräldralediga på andra sidan jorden.

- Redan när vi planerade barn tänkte vi att det skulle vara roligt att göra en längre resa. Vi har rest mycket och har många vänner utomlands. Det är ju inte så ofta som man har tillfälle att vara borta så länge, säger Eugenia Perez Vico som till vardags är forskare inom innovationsvetenskap.

I Australien blev det många stranddagar men också tid för utflykter och lek. Eugenia passade på att surfa så mycket som möjligt medan sambon Anders tränade brasiliansk jiujitsu. Mest njöt de av att få vara lediga tillsammans, alla tre.

De långa flygresorna gick förhållandevis bra, konstarerar Eugenia.
- Det blev ganska många promenader i mittgången i flygplanet. Det var bökigt och jobbigt att flyga med en 15-månaders bebis, men det var absolut värt det.

Sedan några veckor är hon och familjen tillbaka i Halmstad och vardagen med jobb och förskola har dragit igång.
Även om hon föredrar att smörja in Rafael med solskyddskräm framför att klä på honom vinteroverall, är hon tacksam över att få vara förälder i just Sverige.  

- Under vår resa fick jag många perspektiv när det gäller föräldrarollen. Visserligen skiljer vår kultur inte sig så mycket från den i Australien och på Nya Zeeland, men jag inser att man är ganska bortskämd med att vi i Sverige delar på ansvaret för barnen.
 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista