Sawsan Akki är en av skådespelarna som repeterar inför "Väntrummet",en pjäs om flykten till Halmstad. Foto: Peter Caldarulo/Sveriges Radio.
Sawsan Akki är en av skådespelarna som repeterar inför "Väntrummet",en pjäs om flykten till Halmstad. Foto: Peter Caldarulo/Sveriges Radio.

Syrier i Halmstad: Släkten försöker återvända

1:22 min

Hoppet om en bättre framtid i Syrien ökar nu när vapenvilan är inne på femte dagen.

Den till synes bräckliga vapenvilan i delar av Syrien infördes natten till lördagen. Trots att vissa parter påstås ha brutit mot den har vapenvilan inte upphört att gälla.

Men dessa få dagar av lugn verkar stärka framtidshoppet bland syrierna. P4 Halland har talat med några av dem som förbereder en pjäs om flykten från Syrien till Halmstad. Souhib Alhassan är positiv.

Bra förslag! Kan människor som bor där få lite rast och lite trygghet. 

Souhib hoppas att vapenvilan ska utökas till hela Syrien eftersom den inte gäller hela landet. De områden som kontrolleras av IS och Nusrafronten ingår inte avtalet och rapporter om strider där fortsätter. Souhibs kollega Sawsan Akki är också positiv, men har däremot inte lika stort hopp.

Hon säger att folk har lidit i många år och nu är det dags att de får slappna av. Hon hoppas att vapenvilan ska hålla, men hon vågar inte tro på det.

Sawsan menar att det finns många som vill bryta den. Men hennes släktingar i Syrien överväger nu att stanna kvar och många har försökt återvända till sina hus, butiker och arbetsplatser.

Det gjorde de faktiskt - för att se hur det står till med allting

Hon bekräftar att hennes släktingar känner sig lite mer avslappnade nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista