Prins Daniel.
Prins Daniel. Foto: Henrik Montgomery / TT

Estelle har fått en lillebror

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått sitt andra barn, meddelar en glädjestrålande nybliven pappa på sjukhuset.

– Nu ska vi bara vara tillsammans och njuta av det här, säger prins Daniel.

Spekulationerna har pågått under några dagar om när kronprinsessan Victoria ska föda sitt andra barn. Och på onsdagskvällen kom beskedet som många väntat på när hovet kallade till en pressträff på Karolinska sjukhuset i Solna.

Där mötte en stolt nybliven tvåbarnspappa medierna och berättade att kronprinsessan Victoria klockan 20.28 har fött en son. Pojken väger 3 655 gram och är 52 centimeter lång.

– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, säger prinsen och syftar på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när prinsessan Estelle föddes.

Såväl mor som barn mår bra.

– Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, säger prins Daniel och avslöjar efter en fråga att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Daniel klippte navelsträngen

Enligt överläkaren Lennart Nordström var det en snabb förlossning efter att kronprinsessan kom in till sjukhuset under den tidiga kvällen.

Det var prins Daniel som klippte navelsträngen, berättar han själv. Däremot visste han och kronprinsessan inte i förväg att det skulle bli en pojke. Prinsessan Estelle vet inte heller att hon har blivit storasyster. Det beskedet får hon först på torsdag morgon.

Vad barnet ska heta blir känt under torsdagen. Då ska kungen kalla till konselj och informera om namn, tilltalsnamn och titel.

Statsministern gratulerar

Det ska även hållas en vittnesbekräftelse. Vid den kommer bland andra statsminister Stefan Löfven att närvara. Senare ska också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, hållas.

"Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel som har blivit föräldrar igen. Vi gläds med föräldrarna och med storasyster Estelle", skriver statsministern i ett uttalande.

Även MP-språkrören, tillika statsråden, Åsa Romson och Gustav Fridolin skickar en hälsning efter den kungliga nedkomsten:

"Ett stort grattis till kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Särskilt grattis till nyblivna storasyster Estelle, med det ansvar och glädje det innebär att få ett syskon att dela erfarenheter med. Våra varmaste lyckoönskningar går till er alla. Framtiden tillhör barnen!"

Trea i tronföljden

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle - vilket i praktiken inte betyder så mycket, enligt hovexperten Sten Hedman.

– Det kommer ju att bli Estelle som blir drottning av Sverige. Så det blir ingen egentlig förändring när storasyster står före i kön, säger han till TT.

– Men det påverkar populariteten för kungahuset. Barn är ju det roligaste som finns och framförallt blir det ju gulliga bilder. Det är roligt med nya ansikten, för de gamla har vi ju sett så mycket.

Roger Lundgren, chefredaktör för Kungliga magasinet, är glad över beskedet och instämmer i att födseln är ett uppsving för kungahuset.
-Det finns inget som är så bra för monarkin som antingen bröllop eller nya kungliga familjemedlemmar. Det kommer att ha stor betydelse för monarkin, säger han till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista