Kung Carl Gustaf och Prinsessan Victoria med familj.
1 av 2
Foto: Jonas Ekströmmer/TT och kungahuset.se.
Kungen och prinsessan Estelle. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
2 av 2
Kungen och prinsessan Estelle. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Nu är det klart: Prinsen ska heta Oscar

Prins Oscar Carl Olof kommer att bli hertig av Skåne.

Oscar Carl Olof — så ska kronprinsessan Victoria och prins Daniels nyfödda son heta. Han blir hertig av Skåne.

Det stod klart vid konseljen som precis har hållits vid slottet. Nu väntar salut och tacksägelsegudstjänst Te Deum.

Med anledning av prinsens födelse har det hållits konselj på Slottet där kungen informerat om prinsens namn, tilltalsnamn och titel.

Prinsen, som föddes klockan 20.28, vägde 3 655 gram och var 52 centimeter lång. Under morgonen fick prinsessan Estelle träffa sin lillebror för första gången.

– Prinsessan Estelle har varit på sjukhuset nu på morgonen och har fått träffa sin lillebror. Familjen har nu åkt från sjukhuset till Haga och alla väldigt glada och lyckliga, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till TT.

När den nyblivna tvåbarnspappan prins Daniel lämnade beskedet i går kväll sade han:

- Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, sade prinsen och syftar på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när storasyster, prinsessan Estelle föddes.

"Ni kvinnor är en urkraft", sade prinsen och berättade att den nyfödde "är lik sin mor, glädjande nog".

- Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, sade prins Daniel och avslöjade att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Han berättade också att det var han som klippte navelsträngen och att han och kronprinsessan inte visste i förväg att det skulle bli en pojke.

Den nyfödda pojken tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista