Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad kostnad för jurister till asylsökande

Publicerat måndag 7 mars 2016 kl 06.00
"Ofantligt mycket mer att göra"
2:07 min
Advokaten Josefine Sjöstrand i Kungsbacka har det senaste året gått från att 20 procent av hennes mål är asylmål till nästan 80 procent.
Advokaten Josefine Sjöstrand i Kungsbacka har det senaste året gått från att 20 procent av hennes mål är asylmål till nästan 80 procent. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

Kostnaden migrationsjurister ökade från 52 miljoner 2014 till 94 miljoner 2015.

Trycket på migrationsdomstolarna har lett till att domstolsverket har begärt närmare 1,7 miljarder av regeringen för att täcka deras ökade kostnader de närmaste tre åren.

Siffror som P4 Halland tagit del av visar att kostnaden för asylsökandes juridiska ombud närmast fördubblades från 2014 till 2015.

Josefine Sjöstrand är advokat i Kungsbacka och hennes arbetsbörda har ökat dramatiskt det senaste året.

– Det har blivit ofantligt mycket mer att göra, jag jobbade tidigare med kanske 20 procent asylmål och nu sitter jag på kanske 70-80 procent. Nästan allt det vi gör på byrån just nu är asylmål, säger Josefine Sjöstrand.

Trots att det är mycket att göra så tycker inte Josefine Sjöstrand att det påverkar hennes arbete negativt.

– Nej, jag skulle säga att man snabbt får en ökad rutin. Man kan snabbt analysera vad personen man företräder har behov av, säger Josefine Sjöstrand.

Personer som inte har uppenbara skäl till asyl tilldelas ett juridiskt ombud och går igenom en process där asylskälen prövas.  Det är exempelvis personer som flytt från Somalia, Afghanistan och länder på Balkan.

Jag har lärt mig om hur klansystemet i Somalia fungerar och var det är krig i Afghanistan.

Så fungerar ett asylmål:

När en person som inte har uppenbara skäl till asyl lämnar in en asylansökan tilldelas den en advokat som får handlingar i ärendet.

Efter det blir det en utredning hos migrationsverket där den asylsökande för berätta om sina asylskäl. Sen går advokaten och den sökande igenom vad som sagts och advokaten skriver en inlaga om varför personen ska få uppehållstillstånd.

Ärendet prövas sen hos migrationsverket, blir det avslag där så går det vidare till migrationsdomstolen på förvaltningsrätten. Ett beslut där kan överklagas till migrationsöverdomstolen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".