Hallandspolisens huvudskyddsombud Kjell Borgström. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Hallandspolisens huvudskyddsombud Kjell Borgström. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Polisens huvudskyddsombud: Vi behöver elchockvapen nu

1:11 min

Kjell Borgström, huvudskyddsombud för polisen i Halland, tycker att Rikspolisstyrelsen agerar för långsamt i frågan om elchocksvapen.

Ett förslag om att på prov utrusta poliser med elchockvapen har presenterats av Nationella operativa avdelningen på begäran av rikspolisstyrelsen. Inget beslut om det har tagits och det kommer troligen ta mer än två år innan något händer, om det ens blir av.


För lång tid tycker Huvudskyddsombudet Kjell Borgström. Han tycker att man inte bara ska ha det på prov utan att man ska införa det direkt.

Det är bättre att vi får ut utrustningen - vi tycker oss se ett behov av det

Reaktionerna har varit starka de senaste åren i samband med polisens dödsskjutningar av personer när de uppträtt aggressivt och varit utrustade med till exempel kniv och yxa.
Som i Varberg där en man med trolig psykos sköts till döds av polisen. Efter det så har poliser i yttre tjänst haft önskemål om elchocksvapen för att undvika dödsfall.


Enligt en utredning som nu har gjorts på begäran av rikspolisstyrelsen kommer de ta ett drygt år innan man kan utrusta polisen med elchocksvapen i utvalda områden och då ska prövotiden vara cirka två år innan resten av poliskåren eventuellt utrustas.


Men Kjell Borgström menar att det finns ett gap i polisens utrustning som måste fyllas omgående. Det är ett ganska långt steg att gå från batong och pepparspray till skjutvapen.


Han anser att elchockvapen är det rätta alternativet att fylla denna lucka. Eftersom det är effektivare än till exempel pepparspray på att stoppa personer och medför mindre fysisk skada än pistol.

Varje räddat människoliv är viktigt, både för den som slipper bli skjuten men även för den polisman som slipper skjuta en människa i jobbet.

Rikspolisstyrelsen menar att det måste prövas utförligt innan det tillämpas, Kjell Borgström som varit med och riskbedömde utredningen, säger däremot att el-vapen redan är en såpass beprövad metod i många andra länder så ingen försöksverksamhet behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista