Fredrik ger mello-stjärnorna ljus

1:10 min

Under Melodifestivalen är ljussättningen en viktig del av showen. P4 Halland har pratat med en av de som sköter ger ljus till stjärnorna.

Fredrik Hill är följespotsoperatör. Det betyder att han, tillsammans med en kollega, sitter 8,5 meter upp i luften i en tross och lyser på artisterna när de uppträder. 

– Det gäller ju att hålla koll på var du har din kägla. den enda gången vi ser oss själva är om vi missar artisten och då blir hon svart, säger Fredrik Hill.

Om det händer så tror Fredrik att han skulle få en utskällning från hans chef, ljusdesignern.

– Och det syns ju rätt tydligt i tv och det vill man ju inte när det sitter några miljoner och tittar, säger han.

Fredrik har varit med och skött ljuset tre melodifestivaler i rad och han har hunnit öva en del inför Andra Chansen i Halmstad.

– Jag har ju varit med hela svängen så nu när det är Andra Chansen så har jag ju gjort de här låtarna 12 gånger tidigare, säger han.

Svårast ur ett ljussättnings-perspektiv tycker Fredrik att Isas nummer är - trots ganska sparsmakat ljussättning.

– Det är ett av de svårare faktiskt. Vi är ju inte på med spotlighten hela tiden på grund av att hon har mycket egna lampor, så det gäller att komma in i rätt timing beroende på hur hon klipper, säger han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista