Maria Ericson,teaterchef på teater Halland.
1 av 2
Maria Ericson,teaterchef på teater Halland. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland
Varberg Calling for peace.
2 av 2
Varberg Calling for peace. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Firandet av fred i Varberg blir bok

1:48 min

Ett helt år av jubileumsfirande i Varbergs kommun är nu dokumenterat i artiklar och bilder i en ny bok.

Boken lanseras idag i konsthallen på hamnmagasinet och visar i bilder och artiklar på hur kommunen firat minnet av fredskongressen 1915.

– Den är både en dokumentation och en minnesbok och förhoppningsvis en inspirationsbok på hur man kan arbeta med en hel stad och arbeta för de viktiga frågorna i samhället, säger Maria Ericson är teaterchef på Teater Halland.

Det är viktigt att fortsätta lyfta de viktiga frågorna, säger Maria Ericson.

Boken Varberg calling for peace, piece by piece berättar i artiklar och bilder hur kommunen uppmärksammat förra årets jubileumsfirande av den allmänna fredskongressen som hölls i Varberg år 1915. En kongress som bland annat påverkade bildandet av FN. Maria Ericson, är också initiativtagare till jubileumsfirandet säger att det stora engagemanget under firandet gjorde att man till slut ville dokumentera det. 

– Det har varit ett oerhört innehållsrikt år där många människor varit engagerade. Många har kommit till Varberg och deltagit i de stora händelserna som till exempel internationellt fredsforum eller gästspel med artister. Framförallt föreningslivets stora insatser i många arrangemang. Detta tillsammans blir en kunskapsbank där Varberg delar med sig, säger Maria Ericson, chef på teater Halland. 

Maria Ericson säger att även om jubileumsåret är slut så är det viktigt att fortsätta prata och jobba för fred. Ett arbete som Varberg calling for peace kommer fortsätta med.

– Det är viktigt att fortsätta lyfta de viktiga frågorna som vi måste prata om, säger Maria Ericson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista