Enligt Anette Olsson är psykisk misshandel i en relation vanligare än fysisk. Foto: Heiko Junge/TT
Enligt Anette Olsson är psykisk misshandel i en relation vanligare än fysisk. Foto: Heiko Junge/TT
Publiknätverket

"Börjar alltid med psykisk misshandel"

3:19 min

Förra året hjälpte kvinnojouren drygt 60 kvinnor. Samtidigt fick de neka 80 stycken, varav många med barn. Att jobba med våld i nära relationer är tufft, men ett jobb som gör stor skillnad för många. 

Anette Olsson är verksamhetschef och har jobbat med våld i nära relationer på Falkenbergs Kvinnojour i 11 år. Under åren har hon varit mångas räddande ängel. 

– Ibland känner man sig som en soptunna som hör alla hemskheter, vissa dagar är det svårt att släppa det man hört. Samtidigt finns det ingenting som går upp emot att följa dessa kvinnors resa från botten till ett lyckligt nytt liv. Det är fantastiskt. 

Och det börjar alltid med psykisk misshandel vars syfte är att sänka självförtroende och självkänsla. Det största varningstecknet för att en relation är på väg att bli destruktiv och senare kanske våldsam tycker Anette både är svårt och enkelt att svara på. 

– Om man träffar en partner som tidigt visar ett starkt kontrollbehov är det dags att dra öronen åt sig. Att kontrollera vem du träffar, var du är, kommenterar din klädsel, kalla dig kränkande smeknamn och kolla i din telefon eller mejl är typiska tecken på att det inte är någon att satsa på.

Det kallas för normaliseringprocess när någon successivt bryter ner sin partner genom upprepad psykisk misshandel. 

– En stor del av mitt arbete är att prata med kvinnor kring vad som är normalt i en relation och vad som inte är det. När man under en lång tid varit utsatt för kränkande ord och handlingar så blir det normalt och också svårt att ta sig loss ifrån. Vi brukar försöka prata om hur kvinnan hade det innan, hur hon levde sitt liv, hur hon kände och vad hon gjorde. 

Enligt Anette är det svårt att få bra straff för den här typen av brott. 

– Om det inte finns blåmärken är det många gånger svårt att bevisa vad som skett. Vårt rättsystem är inte gjort för det och det är svårt att få män fällda. Därför tycker vi istället det viktigaste är att förebygga detta beteendet tidigt. Det handlar om att inte tillåta våld, kränkande behandling eller glåpord även bland små barn. 

Kvinnojourerna har ofta hög press och är ständigt i behov av hjälp. 

– Vi välkomnar gärna nya tjejer som vill hjälpa oss och stötta oss i vårt arbete. I såfall får man gärna kontakta oss så ser vi vart det leder, säger Anette Olsson. 


Detta är ett publiktips. Vill du också tipsa oss om något? Mejla i såfall till p4halland@sverigesradio.se.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista