Martin Andreasson, busschaufför och skyddsombud. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.
Martin Andreasson, busschaufför och skyddsombud. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Chaufförer tvingas söka om jobb – får inget gehör

2:21 min

Hallandstrafikens busschaufförer är oroliga för att förlora jobbet hos en ny arbetsgivare.

Busschaufförerna i Kungsbacka fick inget gehör av Hallandstrafiken när det gäller den nya upphandlingen av buss- och skolbusstrafiken.

Facket Kommunal vill att de företag som vinner upphandlingen ska ta över de chaufförer som kör bussarna i dag.

Men efter möte med Hallandstrafiken står det klart att det inte är aktuellt. Martin Andreasson är Kommunals ombud och busschaufför.

Det gjorde oss otroligt besvikna och ledsna. En enorm osäkerhet. Jag och mina kollegor är riktigt oroade och mår riktigt dåligt nu.

– Vi kommer tvingas söka om våra jobb om det blir en ny operatör, säger Marin Andreasson.

Han berättar att de har skickat brev till samtliga politiker.

– Men vi har inte fått ett enda svar från en enda politiker i Hallandstrafiken, och det gör mig väldigt besviken som regioninvånare.

När frågan lyftes av busschaufförerna intervjuade P4 Halland Bruno Andersson på Hallandstrafiken som chaufförerna inte behöver vara oroliga för att det finns jobb.

Jobb finns det ju, men är man lite äldre och har jobbat i många år, är fullbetald och kanske har lite krämpor, då är det inte helt självklart att du kommer få ett arbete.

– De vill ha unga friska människor som jobbar. Jag har många äldre kollegor som har kört buss i 30 till 40 år. Chansen att de kommer få ett jobb direkt är väl tämligen liten, säger Martin Andreasson på fackförbundet Kommunal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista