Poliser och personer vid Kronan i Trollhättan. Foto: Max Lindahl/Sveriges Radio.
Arkivbild. Foto: Max Lindahl/Sveriges Radio.

Polisen om skolattacken i Trollhättan

Större delen av polisens förundersökning om skolattacken på Kronan i Trollhättan i höstas har nu blivit offentlig. 

P4 Väst direktrapporterar från polisens pressträff.

Richard Veldre: Hej och välkomna till direktrapporteringen. Om cirka 15 minuter kommer vi släppas in genom dörrarna och vi kommer få ta del av polisens förundersökning som handlar om skolattacken i Trollhättan.

10:28, 8 March 2016

Richard Veldre: Det finns en rad frågor som inte har fått svar. Framför allt är det frågor om gärningsmannen Anton Lundin Pettersson hade kontakt med någon innan attacken. Om han berättat om sina planer ellere inte.

Tidigare har vi fått veta att han gärningsmannen inte var påverkad vid attacken, att han började köpa kläder och vapen ett par veckor före attacken. Polisen har tidigare fått kritik för att man inte utrett Antons kontakter på nätet tillräckligt.

~ Vi har inte hört någon utifrån det, det är nog inget som vi har reflekterat över, sa kriminalinspektör Sten-Rune Timmersjö till Sveriges Radio tidigare.

Läs hela artikeln här:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6329144

10:32, 8 March 2016

Richard Veldre: Här kan du hitta alla artiklar om skolattacken i Trollhättan:
https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=22475

10:34, 8 March 2016

Richard Veldre: Det är så klart ett väldigt intresse för pressträffen. Samtliga medier är på plats vad jag kan se. Och just nu står alla och väntar otåligt på att släppas in.

10:36, 8 March 2016

Richard Veldre: Nu är vi på plats i rummet där informationen ska presenteras.

10:48, 8 March 2016

Richard Veldre: På plats är alltså Sten-Rune Timmersjö, chef för grova brott i Trollhättan. Just nu läser alla materialet. Kommer med info alldeles strax.

10:51, 8 March 2016

Lars: Vilka är det som medverkar på en sådan här pressträff? Alltså, vilka informerar/svarar på frågor?

Victor Jensen: Det är polisens ansvarige utredare Sten-Rune Timmersjö som är på plats. Han är chef för polisens utredningar av grova brott i Fyrbodal, där ingår bland annat Trollhättan.

10:53, 8 March 2016

Victor Jensen: Polisen har nu lagt ner förundersökningen. Det blir ju inget åtal eftersom gärningsmannen är död.

10:55, 8 March 2016

Richard Veldre:

FUP:en innehåller förhör med vänner och familj men också Facebook-kontakter. Där finns också den analys som polisens gärningsmannagrupp har gjort.

10:55, 8 March 2016

Richard Veldre: I analysen gör man slutsatsen att Anton Lundin Pettersson velat avsluta sitt liv på skolan. Det var alltså ett "suicide by cop".

10:57, 8 March 2016

Richard Veldre: Ett tydligt hatbrotts-motiv, skriver polisen. Gärningsmannen hade möjlighet att attackera flera personer men han avstår. Det handlar framför allt om kvinnor och barn.

Enligt polisen har gärningsmannen kopplat sina upplevda misslyckanden till invandringen. Personer med invdrarbakgrund har enligt gärningsmannen blivit kollektivt medskyldiga till hans misslyckanden.

10:59, 8 March 2016

Richard Veldre: Polisen skriver att Anton Lundin Pettersson inte haft någon kontakt med andra personer om sina planer.

11:01, 8 March 2016

Richard Veldre: Han var arbetslös efter gymnasiet. Han sökte jobb under ett par år, men fick inga jobb. Han fick söka ekonomisk hjälp hos socialtjänsten.

Han hade under en längre tid intresserat sig för information om självmord men också negativ syn på invandring.

Veckorna före gärningen hade Anton fått veta att han inte fick någon anställning efter avslutat praktik. Några dagar efter beskede började han planera gärningen.

11:04, 8 March 2016

Richard Veldre: Hade man kunnat stoppa detta?
- 'Nej, menar polisen. Det har inte framkommit några indikationer på att detta skulle ske. Vi hade inte kunnat upptäcka det här innan.

11:06, 8 March 2016

Victor Jensen: Polisen presstalesman Thomas Fuxborg inleder presskonferensen. Han berömmer bland annat lärarna och skolpersonalen för deras agerande. Fuxborg berättar att gärningsmannen inte led av någon psykisk ohälsa.

11:07, 8 March 2016

Victor Jensen: Fuxborg säger vidare att det var en planerad gärning och att gärningsmannen flera gånger hade googlat på skolan. I brevet som gärningsmannen lämnar efter sig står det klart att han inte hade tänkt at komma hem från skolan utan att han skulle avsluta sitt liv där. Ett så kallat sucide by cop. Han har också sökt på just det.

11:08, 8 March 2016

Victor Jensen: Det var ett tydligt hatbrottsmotiv enligt polisen. Anton Lundin Pettersson valde ut sina offer, säger Fuxborg.

11:08, 8 March 2016

Richard Veldre: Så Anton Lundin Pettersson hade alltså inga politiska kontakter, han berättade inte om vad han planerade att göra.

11:12, 8 March 2016

Richard Veldre: I Anton Lundin Petterssons bil hittades en måltavla, som man tror att han ville bära på sig inne i skolan. Det tyder på att han ville dö på platsen.

11:13, 8 March 2016

Richard Veldre: Anton Lundin Petterssons hem är spartanskt inrett. En smal säng med trästomme. Bredvid sängen står en dator, med större högtalare. Det var där han planerade sin attack. Rumme är välstädat. Det är undanplockat, sängen bäddad.

11:15, 8 March 2016

Richard Veldre: Bilen, en grå Saab, har gåtts igenom. Kvar i den ligger måltavlan men också svärdslidan. Bilnyckeln är fortfarande kvar i bilen.

11:16, 8 March 2016

Richard Veldre: Man kan konstatera att polisen har strukit en hel del uppgifter. En mängd förhör är strukna, också det brev som Anton Lundin Pettersson skrev innan han åkte till Kronan verkar inte vara med.

11:21, 8 March 2016

Richard Veldre: Flera av vittnena säger att de är chockade över att gärningsmannen var Anton Lundin Pettersson. Det är ingen som får ihop bilden av honom som en mördare. Det framgår i flera förhör som polisen hållt med vänner.

11:24, 8 March 2016

Richard Veldre: Inför mordet gör han slut på alla sina pengar, klipper sig, sjukanmäler sig från jobbet - och skriver avskedsbrev.

11:32, 8 March 2016

Richard Veldre: Det framgår också i FUP;en att Anton Lundin Pettersson tidigare haft självkskadebeeteende och självmordstankar.

11:33, 8 March 2016

Victor Jensen: Polisen har inte hittat kommunikation där Lundin Pettersson "på ett strukturerat sätt" haft utbyte med andra om värderingar eller ideologier. Däremot hade han sett på och sparat bilder och filmer som uttrycker rasism, nazism eller islamofobi. Ofta var detta material i form av skämt på internetforum, enligt gärningsmannaprofilen.

11:33, 8 March 2016

Victor Jensen: Enligt polisen fanns det alltså inga indikationer på att gärningsmannen skulle genomföra attacken. Det hade inte gått att upptäcka attacken, enligt polisen.

11:36, 8 March 2016

Victor Jensen: Gärningsmannaprofilgruppen skriver i sitt utlåtande att Anton Lundin Pettersson har valt ut skolan utifrån att det är en hög representation av personer med invandrarbakgrund där. "När han befinner sig inne i skolan framgår det att han väljer sina offer utifrån att han uppfattar de som personer med invandrarbakgrund", skriver polisen.

11:39, 8 March 2016

Victor Jensen: Anton Lundin Pettersson avstår från att attackera flera personer som han har möjlighet att angripa, det rör sig då framför allt som kvinnor/flickor och yngre barn.

11:41, 8 March 2016

Victor Jensen: Polisen skriver att deras bedömning är att Anton Lundin Pettersson har kopplat egna upplevda misslyckanden till invandringen och att han har vänt sin besvikelse, oro och aggresivitet mot samhället som enligt honom under en längre tid har gjort felaktiga prioriteringar av människor med behov av stöd. Personer med invandrarbakgrund har för honom blivit medskyldiga i detta.

11:44, 8 March 2016

Richard Veldre: Jag har nu läst en rad förhör med personal som var inne i skolan vid attacken. Genomgående är att alla chockades, en ur personalen försöker hitta ett vapen att försvara sig med. Man låser in sig på olika rum och ringer polisen. Alla säger att de är fullständigt chockade.

11:45, 8 March 2016

Victor Jensen: Enligt polisen finns det ingen kommunikation med någon annan person rörande hans planer på en attack. Enligt hans telefonlista har han inte haft någon inkommande eller utkommande samtal/meddelande med någon annan tiden för gärningen. Det är några av de delarna som gör att polisen kan konstatera att han har varit ensam gärningsman.

11:47, 8 March 2016

Victor Jensen: Motivet var ett hat — och hatbrottet riktades mot invandrare, säger Sten-Rune Timmersjö.
Han säger också att många har känt sig hotade efter händelsen.
- Det blir alltid följdeffekter, säger Sten-Rune Timmersjö.

11:47, 8 March 2016


Vi har också fått ta del av en del övervakningsfilmer. I korta sekvenser ser man hur Anton Lundin Pettersson letar sig igenom skolan.

Vi har också fått ta del av en del övervakningsfilmer. I korta sekvenser ser man hur Anton Lundin Pettersson letar sig igenom skolan.

11:48, 8 March 2016

Richard Veldre: I förhör framgår att Anton Lundin Pettersson gått förbi flera personen innan han gick till attack. En ur personalen säger hur hon såg Pettersson gå med bestämda steg mot en dörr som var låst. Han vände sig då och tittade rakt emot vittnet. Han tittar kort innan han går vidare. Det är strax efter som elever tar en bild tillsammans med Anton Lundin Pettersson.

11:50, 8 March 2016

Richard Veldre: Ska vi ta och sammafatta kort:

  • Inga tecken på pågående missbruk
  • Har inte varit politiskt engagerad
  • Tydligt hatbrottsmotiv
  • Attacken har inte gått att förhindra
    Gärningen har utlösts av personliga misslyckanden

12:01, 8 March 2016

Richard Veldre: Vi får frågor om att personer valdes bort vid attacken. Det stämmer. Anton Lundin Pettersson hade möjlighet att attackera en rad människor men valde av någon anledningen att inte göra det.

12:02, 8 March 2016

Richard Veldre: Vi får också frågor om motiv: och baserad på den tekniska undersökningen av Anton Lundin Pettersson och även hans avskedsbrev så handlar det om ett hatbrott. Det var ingen slump att han gick till en skola där många invandrare studerar.

12:03, 8 March 2016

Richard Veldre: Vi har inte fått tillgång till Anton Lundin Petterssons avskedsbrev. Så exakt vad han skriver vet vi inte just nu.

12:06, 8 March 2016

Richard Veldre: Ja, vi börjar väl närma oss slutet på direktrapporteringen. Jag har nu snabbspolat förundersökningen som polisen genomfört. Många frågor kvarstår men vi har fått en tydligare bild av hur och vad Anton Lundin Pettersson tänkte och tyckte.

12:18, 8 March 2016

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista