Polisen utreder just nu det mord som skredde utanför Varberg. Foto: Mattias Bolin / Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Mattias Bolin / Sveriges Radio
Kammaråklagare Klas Lundgren vid åklagarkammaren i Halmstad.
2 av 2
Kammaråklagare Klas Lundgren vid åklagarkammaren i Halmstad. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Brutalt våld bakom mordet i Derome

1:24 min

I dag väcktes talan mot de två minderåriga pojkar som misstänks för mordet på en 65-årig man i Derome i juni förra året.

Eftersom de var under 15 år när mordet begicks kan de inte åtalas och dömas för brott, däremot ska tingsrätten pröva själva skuldfrågan.

Pojkarna misstänks för att ha trängt sig in i 65-åringens bostad och knivhuggit honom i halsen, huvudet, ryggen och ena foten. De ska också ha kastat en stor sten mot honom och slagit honom med tillhyggen. Därefter ska de ha lämnat platsen och den livlöse mannen. Mannen förblödde av sticket i halspulsådern.

– Det som har dödat honom är enligt rättsläkaren skärskador i halsen, säger kammaråklagare Klas Lundgren till P4 Halland. Det är det direkt dödande våldet.

Att det är så brutalt våld som förekommit, hur tänker du kring det?

– Som åklagare är man ju ganska luttrad för att man har sett ganska mycket brutalt våld och spår av det. Det som är förvånande är att det är så här unga personer som verkar kapabla att begå så här grova gärningar, säger Klas Lundgren. 

Det hela tycks ha börjat som ett inbrott där pojkarna misstänks ha tagit sig in i mannens bostad genom att krossa fönsterrutor. Väl inne ska de ha slagit sönder inredning och plockat på sig mat, pengar, cigaretter och smycken. De ska också ha försökt stjäla en bil som stod parkerad på gården men när det misslyckades ska de istället ha skurit sönder däcken och krossat bilens rutor.

Varken åklagare eller polisens utredare har fått fram något eventuellt motiv till mordet som pojkarna misstänks för.

– Vi har fått uppfattningen att motivet till att de begav sig till den här platsen var att de ville ha tag i bilen, men någon bil eller annat fordon har de inte fått med sig därifrån, säger han.

– Man kan väl ana att de blivit frustrerade och besvikna över att det här inte gick som de hade tänkt sig, men att därifrån gå så långt som man har gjort här är svårt att förstå, säger Klas Lundgren till P4 Halland.

Enligt bevistalan ska den mördade mannens dotter ha funnit honom på morgonen efter mordet.

Det är ovanligt att domstolar prövar brott som minderåriga misstänks för, så kallad bevistalan. Det har bara hänt vid ett fåtal tillfällen när det har varit fråga om allvarliga brott.

De båda pojkarna är omhändertagna enligt LVU, Lagen om vård av unga. I det här fallet är det socialnämnden som begärt bevistalan.

– Det är viktigt att mord klaras upp inte minst för att anhöriga skall få upprättelse och andra gärningsmän uteslutas. Socialnämnden vill dessutom ha underlag för att sätta in rätt behandlingsinsatser, säger åklagare Klas Lundgren i ett pressmeddelande.

Pojkarna har erkänt att de varit på platsen och stulit. De medger också visst våld, men förnekar mord och skyller, enligt polisen, på varandra.

Förhandlingen i Varbergs tingsrätt startar 23 mars. Rätten ska avgöra om pojkarna är skyldiga eller oskyldiga men kommer inte att döma ut något straff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista