Mikael Kahlin sitter med ett av flera arga och hotfulla brev som han fått. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.
Mikael Kahlin sitter med ett av flera arga och hotfulla brev som han fått. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland.

Vanligt med hot mot socialtjänst

"Hot riktade mot samtliga anställdas barn"
2:07 min

Hot mot socialsekreterare och politiker inom socialtjänsten är vanligt i flera kommuner i Halland. 

I både Laholm och Falkenberg har allvarliga hot riktats mot både tjänstemän och politiker. Mikael Kahlin, (M), är ordförande för socialtjänsten i Laholm och säger att hoten ser olika ut.

– Socialtjänsten är utsatt för ganska mycket hot och utåtagerande.

Det handlar ofta om myndighetsutövning där det blir personligt, till exempel när barn blir tvångsomhändertagna eller någon som söker socialbidrag som inte får det och blir arg.

– Det kan se ut på olika sätt, allt från att man svär och skriker högt till att man sitter hemma och skriver arga mejl hemifrån till oss, säger Mikael Kahlin. 

P4 Halland har varit i kontakt med alla kommuner i Halland där flera säger att socialsekreterare har blivit utsatta för hotfulla situationer. 

Halmstad, Falkenberg och Laholm ger exempel på det. Enligt kommunerna är det mest verbala hot som förekommit. Det finns exempel på där hot om våld har riktats mot ansvariga i Falkenbergs socialnämnd och i Laholm.

Mikael Kahlin levde själv med personskydd i sex veckor efter att ha blivit hotad.

– Jag fick ett tydligt uttalat hot mot mig och familjen för att jag höll på med ett myndighetsutövande som gällde ett barnavårdsärende. Då fick jag hotet i telefon den gången, säger Mikael Kahlin. 

Det är inte första gången Mikael Kahlin blivit utsatt för hot och trakasserier, bland annat har han fått brev skickat till sig, mejl och telefonsamtal.

Det senaste hotet kom i slutet av förra året när både hans och alla i socialtjänstens barn hotades till livet som följd av ett ärende som kommunen arbetade med.

– Detta berörde alla som varit med och hade handlagt ärendet och det riktades mot samtligas barn. Man skulle hämnas via barnen och det hade jag aldrig varit med om innan. Det blir obehagligt när det riktas direkt mot familjen, säger Mikael Kahlin. 

Hoten har inte förverkligats och Mikael Kahlin vill trycka på att hoten och trakasserierna mot Laholms socialtjänst inte påverkar beslutsfattandet.

Det han vill nu är att politiker och tjänstemäns arbete respekteras.

– Man kan ha synpunkter på vårt arbete och hjälpa till att påverka oss i positiv mening att utveckla samhället. Inte att nedsabla oss på det sättet man gör, säger Mikael Kahlin, (M) ordförande i socialnämnden i Laholm.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".