Sofia Westermark är major och kompanichef på luftvärnsregementet i Halmstad. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Sofia Westermark är major och kompanichef på luftvärnsregementet i Halmstad. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland Foto: Jennifer Erlandsson
Publiknätverket

"Jag vill gärna se fler kvinnor i försvaret"

3:17 min

Sofia Westermark visste redan som liten att hon ville bli militär. Idag är hon major och kompanichef på luftvärnsregementet i Halmstad. 

Andelen kvinnor inom försvaret är idag ca 13 procent, men andelen ökar enligt Sofia Westermark. Just nu har de sju tjejer och 21 killar som rekryter på sin pluton, det vill säga personer som just nu gör sin värnplikt. 

– I Sverige är vi i stort sett lika många tjejer som killar, till försvaret vill vi ha de allra bästa ur vår befolkning oavsett om man är kille eller tjej. 

Sofia Westermark har i stort sett bara bra upplevelser över att vara tjej i en annars väldigt mansdominerad bransch, men menar att det nog är väldigt olika. 

– Min arbetsplats är väldigt jämställd och alla behandlas lika, men kan tänka mig att det är olika på olika ställen. Sedan skulle jag önska att vi tjejer vågade ta lite mer plats, att vi tog ett steg fram, säger hon.

För att bli militär finns det enligt Sofia vissa egenskaper som är extra bra att ha. 

– Man måste vara en person som gillar att göra saker "utanför sin comfortzone", vara modig, villig att prova nya saker och utmaningar. Är man en bakåtsträvare som tycker om att göra samma saker passar man nog inte in här, menar Sofia Westermark. 


Detta reportage är från början ett publiktips - vill du också tipsa oss om något? Mejla till p4halland@sverigesradio.seGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista