Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) tycker att hallänningarna ska kunna få folkomrösta om en storregion. Foto: Sveriges Radio. Grafik: Ekot.
Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) tycker att hallänningarna ska kunna få folkomrösta om en storregion. Foto: Sveriges Radio. Grafik: Ekot.

Halland kämpar emot storregion

1:38 min

Regionrådet Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) är inte nöjd med förslaget om att låta det välmående länet Halland försvinna in i en storregion.

– Vi är ju såklart inte nöjda med det förslaget, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S).

Vad är det som kan bli sämre för Halland?

– Det är väldigt mycket. Vi har i dag en väldig närhet till våra invånare, vi jobbar nära våra kommuner, vi har en hög sysselsättningsgrad, vi har de friskaste invånarna, vi har en god tillgänglighet i vården.

– Vi kommer hamna i en gigantisk region. Det finns mycket som talar emot en storregion, säger det socialdemokratiska regionrådet.

På P4 Hallands Facebooksida är de flesta kritiska mot att slå samman länet med Värmland och Västra Götaland.

Vissa föredrar en annan indelning, men de flesta vill ha kvar länet som det är.

Vi har ju redan bäst resultat än de flesta andra regioner. 

Nu kan Göteborg få cred över den halländska sjukvården och vi kommer inte att få plats på BB. 

Inom Region Halland förs en diskussion om en eventuell lokal folkomröstning för hallänningarna i frågan.

– Det här är en stor fråga och det klart att det kan finnas anledning att lyssna av vad invånarna tycker, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S) och förklarar:

– Nu tycker inte jag att det är första steget. Första steget är att möta de politiker som har drivit det här väldigt hårt. Sen om man i nästa steg går vidare kan en folkomröstning vara en väg att gå, säger regionrådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista