Flera riksdags- och regionpolitiker var på plats på Företagarnas utfrågning på Strandbaden hotell.
1 av 5
Flera riksdags- och regionpolitiker var på plats på Företagarnas utfrågning på Strandbaden hotell. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Jörgen Warborn (M) är riksdagspolitiker från Varberg.
2 av 5
Jörgen Warborn (M) är riksdagspolitiker från Varberg. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Richard Norlin (C), riksdagsledamot från Göteborg.
3 av 5
Richard Norlin (C), riksdagsledamot från Göteborg. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Larry Söder (KD), riksdagsledamot från Frillesås.
4 av 5
Larry Söder (KD), riksdagsledamot från Frillesås. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot från Åsa.
5 av 5
Bengt Eliasson (L), riksdagsledamot från Åsa. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Politiker: Hallänningarna borde avgöra Hallands framtid

2:20 min

Hallänningarna själva kan få vara med och bestämma om Region Hallands framtida vara eller icke vara.

Ja, det tror flera halländska riksdagspolitiker som P4 Halland talade med idag apropå det färska förslaget om landets nya regionindelningar.

Jörgen Warborn (M) är riksdagspolitiker från Varberg och tror inte att förslaget att Halland och Värmland slås ihop med Västra Götalandsregionen blir verklighet.

– Idag är det så att Halland fungerar väldigt fint. Vi har en bra arbetsmarknad, låg arbetslöshet, en hög andel företagsamhet, hälso- och sjukvård som fungerar väldigt bra.

Så Jörgen Warborn (M) vill därför vända på frågan till de beslutsfattare som vill genomföra förändringen:

– Det är ni som har bevisbördan! Ni måste förklara hur det kan bli bättre, för Halland ligger i topp på parameter efter parameter, säger Warborn (M) till P4 Halland.

På fredagen höll organisationen Företagarna en utfrågning av halländska riksdags- och lokalpolitiker på Strandbaden hotell i Falkenberg.

Utfrågningen avslutades med att företagarna på åhörarplats fick rösta om Halland skulle fortsätta vara en egen region eller slås ihop med Västra Götaland och Värmland. Nästan alla händer i rummet hölls upp på frågan om Halland skulle förbli en egen region.

– Det som var oron i rummet här var ju att vad händer när vi slås samman och blir en av 71 olika kommuner som ska försöka jobba tillsammans? Det kommer inte bli lättare, säger Jörgen Warborn (M).

En som var positiv till att Halland föreslås gå ihop med Västra Götalandsregionen, var Richard Norlin (C) som är riksdagsledamot från Göteborg.

– För mig gör det ingenting om Halland kommer med som region, men det måste ju hallänningarna själva vara med och bestämma, säger han.

Larry Söder (KD), riksdagsledamot från Frillesås, tycker även han att hallänningarna borde vara med och bestämma. Och han ser att en folkomröstning i frågan inte vore helt orealistisk.

– Jag skulle nog blir ganska förvånad om man kör över hela Hallands medborgare. Vi har inte diskuterat i partiet om någon folkomröstning, men vi får väl se framåt vad de andra regionerna säger han.

– Jag är inte så säker på att Västra Götaland vill ha Halland om inte hallänningarna vill dit, säger Larry Söder (KD).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista