Tävlar i digitala tjänster

Bästa appen prisas
1:37 min

Att göra sig tillgängliga för allmänheten. Det är bakgrunden till att 23 myndigheter bjudit in till tävling om samhällsnyttiga digitala tjänster. Idag drog den igång.

Teman kan vara cykelinfrastruktur och miljö. Högskolan i Halmstad är representerad genom Simon Turesson och Per Sonberg som tävlar i ämnet hälsa.

– Tävlingen går väl egentligen ut på att skapa en lösning som ger samhällsnytta och vi har valt att fokusera på en app som ger hälsa för att få ut Sveriges befolkning i naturen och röra på sig, säger Simon Turessobn

Vad mer praktiskt gör ni, för ni ska tävla hela dagen?

– Ja, vi kommer att sitta hela natten fram till i morgon bitti då vi ska lämna in våra projekt. Vi kommer att sitta och programmera och försöka få ihop alla datakällor och presentera dem på ett sätt som är tillgängligt för samhället.

På plats i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm finns 24 lag och två av dem kommer från Halmstad. Utmärkelsen Hack for Sweden Award går till den som skapar den bästa och mest nyskapande applikationen samtidigt som den ska bli till nytta för allmänheten.

– Det finns flera olika priskategorier. Det vi kommer att sikta in oss på är att göra bra samhällsnytta för vi tror att vår lösning är någonting som kommer att behövas framöver för att minska inaktivitets- och passivitetssjukdomar

Så man kan säga att de använder sig av er för att göra sig så attraktiva och tillgängliga som möjligt för svenskarna?

– Ja, det kan man väl säga. Det är ganska bra. Grejen är den att de öppnar sina data och det är ganska nytt. Det är intressant och väldigt viktigt för alla att detta kommer ut. Det är något som de bara legat och tryckt på förut. Vi ser det som en möjlighet att göra något gott för samhället och kunna dela med oss av den här datan till alla, vi som förstår den och kommer åt den.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".