Ljust igen för ljusterapipatienter i Halland. Foto: Tim Brakemeirer/AP
Ljust igen för ljusterapipatienter i Halland. Foto: Tim Brakemeirer/AP

"Oerhört glädjande att ljusterapin blir kvar i Halmstad"

"Psykofarmaka är inget alternativ för mig"
1:25 min

Ljusterapin vid psykiatrin i Halmstad får stanna kvar. Det tidigare beslutet att avveckla ljusterapin har ändrats efter de kraftiga protesterna.

– Det var ett oerhört glädjande besked att verksamhetschefen Aslak Iversen tänkt om, och lyssnat på oss. Det säger Anne Annfält som går i ljusterapi vid Hallands sjukhus i Halmstad.

Ljusterapin har funnits sedan 1990 och hundratals patienter har behandlats. För närvarande går 20 personer regelbundet i terapin. För några veckor sedan kom så meddelandet att lokalerna behöver användas till den nya missbruks- och beroendevård som ska byggas upp. Ett ännu tyngre skäl är att det inte anses bevisat att behandlingen har effekt. Istället har patienterna hänvisats till mediciner och psykoterapi.

– För mig är psykofarmaka för depression inget alternativ. Jag har provat så många mediciner men får sådana otroliga biverkningar att det är värre än själva sjukdomen, säger Anne Annfält.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".