Är Hallandstrafikens skolbussupphandling politiskt styrd? Foto: Sveriges Radio
Är Hallandstrafikens skolbussupphandling politiskt styrd? Foto: Sveriges Radio

Bussförare får stöd av S i bussupphandling

Kommunals begäran får stöd av Socialdemokraterna
2:16 min

Politisk färg eller osäkerhet om juridiken? Det verkar bli avgörande för om Hallandstrafikens styrelse ska begära att bussbolag tar över personalen vid upphandlingen av skolbusstrafiken i Kungsbacka.

Busschaufförernas fackförbund, Kommunal, driver frågan om att personalen ska följa med om ett nytt bolag vinner upphandlingen och tar över trafiken. Socialdemokraterna i Hallandstrafikens ledning vill också det men den moderata ordföranden; Gösta Bergenheim är avvaktande:

– Jag skulle vilja att man hade en bättre grund att stå på när vi fattar beslut, säger han.

Kommunals begäran om att eventuellt nya entreprenörer måste ta över de chaufförer som i dag kör skolbussarna, den togs vid Hallandstrafikens politiska presidium i förra veckan. Beslut togs då om att först ta reda på om frågan hör till Hallandstrafikens eller Kungsbacka kommuns ansvar.

Om Hallandstrafiken får bestämma är saken klar för den socialdemokratiska vice ordföranden i Hallandstrafikens styrelse, Per Persson:

– Då kommer vi från Socialdemokraterna driva att vi ska ha med den klausulen i upphandlingsunderlaget.

Vilken förståelse har då Hallandstrafikens moderate ordförande; Gösta Bergenheim, för Kommunals begäran att busschaufförerna ska följa med om det blir en ny entreprenör?

– Jag kan förstå att man framför den synpunkten, samtidigt som det är en viktig fråga som diskuteras i hela Sverige. Ett beslut som vi tar kan få följder för framtiden.

Flera länstrafikbolag med socialdemokratisk ledning har i sina upphandlingar nu en klausul om personalövertagande. Ulf Nilsson är ordförande (S) i Kalmar länstrafik:

– Vi gör bedömningen att det inte finns någon juridisk risk med en klausul om personalövertagande.

Vad säger de som ska lämna anbud?

– Vi har inte fått några kommentarer i förhandlingarna som pågår, utan det är stort intresse för upphandlingen.

Vad skulle Hallandstrafikens Gösta Bergenheim säga om han mötte busschaufförer i Kungsbacka som idag är oroliga för sina arbeten:

– Jag tror att ganska många chaufförer förstår att frågan har en större komplexitet om man inte bara lyssnar till en sida.

Nästa möte i Hallandstrafikens styrelse är om en dryg vecka. Att upphandlingen redan ligger ute är inget hinder ifall man skulle ta beslut om personalövertagande - upphandlingen kan då göras om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".