HK Drott tar timeout.Foto:Patric Ljunggren Sveriges Radio
HK Drott tar timeout.Foto:Patric Ljunggren Sveriges Radio

Drottlegendarer besvikna över klubbens situation

2:24 min

En styrelse som inte kommit överens och erfarna spelare som lämnat.

Det är några av förklaringarna till att HK Drott får lämna elitserien efter 48 år tror Drott-legendarer. 

I helgen stod det klart efter en ny förlust att HK Drott kommer att lämna högsta handbollserien. Erfarna spelare som lämnat klubben och en styrelse som inte kunnat komma överens är förklaringar till detta enligt Drott-legendarer. Tomas Eriksson, tidigare drottspelare är besviken. 

– Det känns för djävligt rent ut sagt. Man ser sitt Drott blivit så här. Ibland tänker man att det vore bra om man vore 20 år yngre och kan hjälpa till på planen eller på något annat sätt, säger Tomas Eriksson. 

För tre år sedan sköt tidigare Drott-spelaren Magnus Persson i slutspelet ett skott i absolut sista sekunden. Sekunden senare var matchen över och Drott var svenska mästare i handboll. Tre år senare spelar Drott hemma i ännu en avgörande match, men denna gången för att försöka undvika nedflyttning från elitserien. Matchen spelades i lördags och klubben med 11 SM-guld förlorade. 

Klubben är alltså i praktiken ute ur elitserien. Man ligger sist med fyra matcher kvar och med över 100 mål i sämre målskillnad. Tomas Eriksson som vann SM guld med Drott år 1994 och 1999 säger att det finns flera förklaringar till varför det gått dåligt för klubben. En förklaring är att sedan SM guldet för tre år sedan har man sålt flera viktiga spelare vilket gjort att de yngre och mindre erfarna spelarna saknat rätt mentorer. Han förklarar att på 90-talet när han spelade så stannade flera erfarna spelare en längre tid. 

Utifrån sett har det varit en katastrof på den fronten, säger Tomas Eriksson.

– Då var saker lättare. Unga spelare kunde lära sig av de äldre spelarna och när de erfarna och äldre spelarna lämnat då hade de yngre fått rätt erfarenhet och snabbt kunnat ta över, säger Tomas Eriksson. 

Tomas Eriksson säger också att sedan SM guldet 2013 har styrelsen i Drott inte kunnat komma överens kring hur man ska jobba. År 2014 valdes en ny styrelse som skulle rätta till klubbens ekonomiska kris, ett år senare avgår halva den styrelsen. 

– Utifrån sett har det varit en katastrof på den fronten, säger Tomas Eriksson.

En annan drott-legendar är Tomas Sivertsson, han känner att en kombination av en styrelse som inte kunnat hitta rätt sätt att jobba på och spelare som lämnat tidigt är några av förklaringarna till Drotts situation. Styrelsen i klubben måste nu börja jobba mot samma mål för att ta klubben tillbaka till toppen.

– Man måste hitta rätt i styrelsen och hitta personer som vill jobba tillsammans och mot samma håll, säger Tomas Sivertsson. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista