Jan Andersson, Foto: M Ferhatovic SR Halland.
Jan Andersson, Foto: M Ferhatovic SR Halland.

Han har följt Drott i 50 år – och är besviken

6:36 min

Jan Andersson har legat sömnlös när klubben förlorar.

Jan Andersson har följt Drott sedan han var tolv år gammal. Hans pappa var handbollsintresserad och de gick på flera handbollsmatcher tillsammans.

– Jag har antecknat statistik från matcherna sedan 1954 och 55. Det året var de nära att åka ur högsta serien. Det var precis så de klarade sig. 

Jan Andersson har fört statistik för varje säsong och match som spelats. Han har han har bara missat 17 av totalt 832 av HK Drotts hemmamatcher sedan 60-talet.

– Jag har skrivit ner de matcher jag missat. Fyra av de 17 matcherna missade jag på grund av en hjärtinfarkt så det var för djävligt, säger Jan Andersson och skrattar. 

Han är besviken över att Drott i dag är långt borta från sina glansdagar när man vann SM-guld sammanlagt elva gånger. Laget ligger sist och är i praktiken nedflyttade. 

Man kan inte släppa in 30 mål i nästan varje match, det är inte okej.

Jan minns matchen mot Barcelona i Europacupen 1989, ett möte i kvartsfinalen. 

– Barcelona hade inte förlorat på hemmaplan på flera år, de var världens bästa handbollslag på den tiden. Men då kommer Drott och vinner mot dem på hemmaplan och bortaplan. Det är en sådan höjdarmatch som man kommer ihåg, säger Jan Andersson.

Vad har klubben betytt för dig?

– Den har betytt jättemycket. Förr kunde jag ju inte sova på nätterna om de förlorade en match, säger Jan Andersson. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista