Ulrika Landergren, vice ordförande i Kungsbacka kommun. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Ulrika Landergren, liberalt kommunalråd i Kungsbacka kommun. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.

Kungsbacka stoppar ockerpriser på flyktingboenden

"Ockerpriser är inte rimliga"
1:24 min

Kungsbacka är en av 13 kommuner runt Göteborg som tar krafttag mot överpriser ockerpriser på asylboenden.

Kranskommunerna kring Göteborg är nu överens om gemensamma riktlinjer gentemot entreprenörer som erbjuder flyktingboende till ockerpriser. Det var Kungsbacka-posten först med att berätta. Kommunalrådet Ulrika Landergren, (L) är med och pratar med de andra kommunerna.  

– Vi behöver få ned priserna, säger Kungsbacka kommunalrådet Ulrika Landergren (L) till P4 Halland och poängterar att kommunen vill hålla sig inom ramen för de pengar som staten ger.

Hon berättar att genomsnittskostnaderna per dygn ligger på 2200 kronor. Det finns dock kommuner i Göteborgsregionen som har betalat över detta och ibland hamnat på 3800 kr per dygn.

– Det är inte rimligt, tycker hon och tänker på att statens ersättningsnivå ligger på max 1900 kronor per dygn.

I höstas ökade trycket på boenden och då bjöd kommunerna över varandra i sökandet efter bostäder. Det är slut med det nu, enligt kommunalrådet.

Ulrika Landergren är övertygad om att de 13 kommunerna kommer att lyckas få ned kostnaderna. De stora vinnarna blir i så fall skattebetalarna och flyktingarna.

– Det ena är att kommunerna ska inte ha en extrakostnad för flyktingboendet. Det andra är att vi ska göra rätt saker för de barn som kommer hit, poängterar hon.

När kommunerna fått ned kostnaderna gentemot entreprenörerna, kan man istället prioritera bland annat utbildning och fritidsaktiviteter.

– Ja, det ska det också finnas utrymme för i de här pengarna. Så det är jätteviktigt att  vi arbetar med de här frågorna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".