Fanny Bäckman, Melinda Sundqvist, Katja Höglund och Emilia Hagman blev oroliga när de fick reda på att Örnaskolan hade utsatts för dödshot. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.
Fanny Bäckman, Melinda Sundqvist, Katja Höglund och Emilia Hagman blev oroliga när de fick reda på att Örnaskolan hade utsatts för dödshot. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.

Skolan informerade inte om hot – föräldrar kritiska

1:46 min

Via sms fick Emelie Lilja Sundqvist veta att dotterns skola utsatts för dödshot på sociala medier.

– Jag fick ju panik. Det var ett väldigt upprört sms, att de hade fått ett hot. Jag blev panikslagen för jag visste inte vad det handlade om, säger mamman Emelia Lilja Sundqvist.

Det var i går kväll som en elev skrev ett hot på sociala medier. Inlägget handlade om att spränga skolan, döda elever och gjorde referenser till morden på en skola i Trollhättan i höstas.

Flera föräldrar sökte information från skolan under dagen. Emelie Lilja Sundqvist bestämde sig för att skriva ett inlägg på Facebook för att se om någon annan förälder visste vad som hände på Örnaskolan.

Flera föräldrar var besvikna på hur skolan har hanterat det, berättar hon.

– Vi föräldrar har inte fått information förrän nu, och nu har en hel skoldag gått, och detta ska ju ha hänt redan i går. Då vill man gärna veta.

Vid lunchtid tog hon sig bort till skolan för att prata med dottern och hennes kompisar.

– Hon var jätteorolig. Jag blev orolig för att hon hade ingen information att ge, för de hade inte fått någon information från skolan.

Dottern gick hem tidigare från skolan på eftermiddagen eftersom hon kände sig orolig, berättar Emelie Lilja Sundqvist.

– Enda informationen de fick av läraren var att de inte skulle lägga sig i, att de inte skulle prata med varandra om det utan bara låta det vara. Och det är inte riktigt rätt sätt att hantera det på. 

Varför tror du att skolan inte informerade?

– För att de nog visste själva hur de skulle reda ut det.

Kommer du att framföra din besvikelse till skolans ledning?

– Ja, det kommer jag definitivt att göra och det är jag nog inte ensam om, säger Emelie Lilja Sundqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista