modulhus. Foto: Bonny Håkansson/TT.
Det kan bli aktuellt med modulhus. Foto: Bonny Håkansson/TT.

M: Hellre camping än bostadsrätt till flyktingar

2:00 min

Kungsbacka har tagit ett principbeslut om hur bostäder ska lösas till nyanlända i kommunen.  

Från och med den första april gäller den nya lagstiftningen som tvingar kommunerna att ta emot ett visst antal nyanlända. För Kungsbacka, som har bostadsbrist, är just boendefrågan svår att lösa - men nu har kommunen riktlinjer för hur de ska få fram bostäder.

– Från och med nästa månad kommer det 32 personer som vi ska ta ansvar för och då måste vi lösa det. Ingen av oss vill att vi ska behöva sätta upp tält eller den typ av bostäder utan nu får vi slå våra kloka huvuden ihop och det är det vi har försökt göra i det här, säger Ulrika Landergren (L). 

Politikerna har alltså fattat ett beslut om vägledande principer för bostäder för nyanlända och boenden för ensamkommande barn och unga. Det är för att alla som jobbar i kommunen ska veta vad som gäller, ett slags ramverk för att skaffa fram bostäder.

I det står bland annat att man ska ta hänsyn till om det finns plats i skolan, att boenden ska finnas i alla delar av kommunen och att kommunen inte ska ge subventioner, alltså billigare hyror, till nyanlända som har uppehållstillstånd. Att lösa själva bostäderna ska göras på flera sätt.

– Allt ifrån att få människor att hyra ut rum, fritidshus. Vi har på förslag att bygga om alléskolan till genomgångsbostäder (tillfälliga lägenheter) och bygga modulhus, säger Ulrika Landergren. 

Det kan alltså bli fråga om modulhus, tillfälliga hus, och kanske hyra in sig på campingplatser. I förslaget till vägledningen fanns det också med en punkt om att köpa in bostadsrätter att hyra ut, men det blev det nej till. Det ville inte moderaterna. Hans Forsberg, (M), är kommunstyrelsens ordförande och säger att vissa kan uppfatta det stötande och vill därför inte att kommunen köper bostadsrätter.

– Nej, vår partigrupp tyckte att köpa in bostadsrätter kan upplevas som att man prioriterar och köper dyra bostäder. Det är ju många som står i bostadskö, varför köper man inte in bostadsrätter till dem?

Flera andra partier tyckte dock att det var en av flera lösningar. Liberalerna ville till exempel ha det som en sista lösning - det finns värre alternativ, till exempel att hyra hotellrum för dyra pengar säger Ulrika Landergren.

– Kommer människor hit måste vi lösa bostäder, då hade bostadsrätter varit ett bra alternativ, säger Ulrika Landergren (L).

– Då får vi lösa det på ett annat sätt, säger Hans Forsberg, (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista