Nina Wichtel: Karriären kan vänta

Nina lämnade dottern på förskolan men inom henne gnagde känslan av att det var fel.

26-åriga Nina Wichtel i Halmstad är utbildad 1-6-lärare och har ett stort intresse för pedagogik och barns lärande.
När första dottern hade hunnit bli drygt ett år skolade hon och maken Mikael in henne på förskola - för så gjorde ju "alla andra".

När andra dottern kom fick storasyster Ebba vara hemma med mamma Nina och bebisen de första två månaderna, innan hon åter började i sin förskola.
- Den dagen var så lugn och skön. Bebisen sov mycket och jag kunde äta i lugn och ro. Jag hann till och med sätta mig och sy en stund.

Men hon njöt inte särskilt länge av lugnet.

- Det kändes fel att lämna bort Ebba. Den här tiden när de är små är så begränsad. För mig känns det viktigt att få vara med när barnen är arga och ledsna men också när de är glada och upptäcker nya saker. Att kunna svara på deras frågor och finnas med hela tiden.

Hon sa upp platsen och är numera hemmamamma.  

Att hennes dotter Ebba skulle riskera att missa något eller inte utvecklas i samma takt som jämnåriga är hon inte orolig för.
- Barn under tre år behöver närhet och trygghet framförallt. Med de stora barngrupper som finns i förskolan idag finns inte riktigt tiden att ge omtanke, kärlek, trygghet och närhet till alla barn. Om de har tur kanske de hinner sitta i någons famn en liten stund. Här hemma kan jag ge gränslöst med kärlek och uppmärksamhet. 

Nina bekymrar sig inte heller över sitt framtida yrkesliv.
- Karriären får vänta. Jag är bara 26 år.

Nina Wictel som först tvivlade på sig själv känner sig mer och mer stärkt i sitt beslut.
- Våga tro på dig själv! DU är det bästa för ditt barn. Har du möjligheten att vara hemma – ta den. Den kommer inte tillbaka.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista