Krikour Kaldalian kom från Syrien för två år sedan och är idag diakon i Falkenbergs församling. Foto: Jennifer Erlandsson
Krikour Kaldalian kom från Syrien för två år sedan och är idag diakon i Falkenbergs församling. Foto: Jennifer Erlandsson
Publiknätverket

"Jag lever min dröm i Sverige"

"Tack Sverige för att jag fick komma hit och överleva"
3:10 min

Krikour Koldalian kom till Sverige för lite drygt två år sedan. Idag jobbar han som diakon på Falkenbergs församling med bland annat språkcafé.

– Svenska språket är svårt. Det har varit svårt för mig och det är svårt för andra flyktingar som kommer hit. Här i kyrkan har vi ett stort arbete för flyktingar och jag försöker hjälpa de som kommer genom att vara tolk, säger Krikour.

Krikour pratar flera olika språk som turkiska, armeniska och arabiska. Att komma till Sverige utan att kunna engelska var svårt, men han menar att språket är det viktigaste att lära sig. 

– Det är som nyckeln till nya livet, kan man inte språket blir det svårt så för mig har det varit det viktigaste att lära mig.
 
Han bor idag i Falkenberg med sin fru och två barn. Barnen går på gymnasiet.
– De pratar så mycket bättre svenska än mig, men de har haft lättare att lära sig tror jag, skrattar Krikour.

Ursprungligen kommer familjen från Aleppo i Syrien. Tillsammans med många andra valde de att lämna sitt hem och fly från inbördeskriget i landet.

– Jag har Sverige att tacka för att jag lever, och är så otroligt tacksam att jag fått komma hit och leva min dröm.

I framtiden hoppas han på att bli ännu bättre på svenska och kunna hjälpa fler som flyr till Sverige att snabbare lära sig språket och komma in i samhället.  


Detta är ett tips från en lyssnare. Har du något du vill tipsa oss om? 
Mejla i såfall till jennifer.erlandsson@sverigesradio.se och berätta! 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".