Annika Ekberg
Annika Ekberg i Kungsbacka visar appen. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Trygghetsappar populära efter misstänkta överfall

2:06 min

Appar och facebookgrupper där kungsbackabor hjälper varandra har blivit populärare efter att två unga tjejer ska ha blivit attackerade förra veckan. 

Människor är oroliga och ett sätt att känna sig tryggare är appar där du kan skicka iväg ett larm som har blivit mer populär den senaste veckan. En som har laddat ner en av dessa appar är Annika Ekberg.

– Jag vill ha den för att hålla koll. Nu har det hänt någonting här eller om någon skriver att de behöver sällskap någonstans. 

Appen som Annika använder heter Trygve och i den finns kartor där det finns uppdateringar från polisen, larm från privatpersoner och allmänna kommentarer. Hon visar hur den fungerar. 

– Den är ju GPS-baserad och så finns det flera grupper. Jag är med i den som heter "Kungsbacka". 

Det finns flera liknande appar och just i Kungsbackagrupperna går det att se att överlägset de flesta som gått med i gruppen har gjort det den senaste veckan. Det handlar inte om så många, runt 150 stycken, men det tyder på något. Apparna tillsammans med de grupper på Facebook där kungsbackabor erbjuder varandra skjuts och sällskap visar på hur stämningen är i Kungsbacka just nu.

– Jag tror att det finns många som känner en stor osäkerhet och rädsla och som tittar sig om både en, två och tre gånger. 

Om man går in och tittar i appen går det att se att det har gått ett par larm de senaste dagarna. Häromdagen gick ett larm från kaprifolvägen i Kungsbacka, genast kommer kommentaren; "jag åker och kollar", någon säger "du åker inte själv va?" och efter en stund skriver någon att larmet var ett misstag av larmaren.

När jag frågar Annika om det inte kan vara farligt att springa på larm så säger hon att hon tänker sig att man ringer till polisen, men samtidigt kan det ju vara farligt om vi slutar hjälpa varandra också.  

– Helt plötsligt har det blivit väldigt stor sammanhållning och alla hjälper alla vad det verkar som, vilket är jättefint, säger Annika Ekberg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista