Jan-Åke Bengtsson har brunnit för verksamhet för handikappade i över 30 år. Och han har inga planer på att sluta. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland.
Jan-Åke Bengtsson har brunnit för verksamhet för handikappade i över 30 år. Och han har inga planer på att sluta. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland.
Publiknätverket

Jan-Åke engagerar sig för funktionsnedsatta

3:42 min

Eldsjälen har varit ordförande i 17 år för föreningen HK Vandraren och har inga planer på att sluta. 

Det började för snart 30 år sedan när Jan-Åke Bengtsson fick förfrågan om att följa med två handikappade med fotbollsintresse på fotboll. 

– Jag åkte liksom in på ett bananskal, följde med dessa två och sedan var jag fast. Och har inte kommit loss sedan dess, säger han och skrattar. 

Jan-Åkes familj är aktiv och gillar friluftsliv. Han började engagera sig sin dåvarande handikappförening och följde med på flera olika aktiviteter.

För 17 år sedan insåg de att föreningen blivit för stor och bestämde sig för att starta en ny, lite mer lokal klubb. 

– Då drog vi igång HK Vandraren, döpt efter låten som var väldigt populär vid samma tid. Vi tyckte den passade bra då vi dessutom vandrar mycket med våra medlemmar. 

Sedan dess har det varit full rulle. Och trots att Jan-Åke Bengtsson i dag gått i pension fortsätter han och går nu in på sitt 17 år som ordförande i HK Vandraren. Några planer på att sluta finns inte – ännu. 

– Föreningen har i dag 37 aktiva medlemmar och vi hittar på mycket olika saker tillsammans. Det ger så mycket tillbaka att göra saker tillsammans med alla dessa underbara individer, se deras glädje och känna att man gör skillnad för dem. 

I dag har de ansvar för ett eget naturreservat utanför Slättåkra där de är varannan tisdag. Likaså är planen för våren redan full. 

– Om några veckor åker vi på utflykt till Hornborgasjön och tittar på tranorna, sedan har vi mycket annat inplanerat under vår och sommar, avslutar Jan-Åke Bengtsson. 

Detta är ett publiktips. Vill du också tipsa oss om något? Mejla jennifer.erlandsson@sverigesradio.se och berätta!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista