Guldsmedsbutiken rånades under förmiddagen på måndagen. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio
Guldsmedsbutiken rånades i december. Nu åtalas fem män. Foto: Samira Othman/Sveriges Radio

Fem åtalas för guldrånet i Varberg

De fem männen fick med sig smycken värda 850 000 kronor. Nu åtalas de för rånet mot Victorins guld i Varberg i december 2015.

Enligt stämningsansökan hotade två av dem personal och kunder i butiken med en pistol eller ett pistolliknande föremål och sprayade på dem med ögonirriterande sprayfärg. En av gärningsmännen ska också ha slagit ägaren i huvudet med vapnet.

Med våld eller hot om våld ska de sedan tvingat till sig smycken till ett värde av 850 000 kronor. De ska sedan ha lämnat butiken på cykel med rånbytet i en medhavd väska.

De andra tre misstänkta rånarna väntade på sina kumpaner i två flyktbilar som de sedan ska lämnat Varberg i.

Alla fem åtals för grovt rån. Brottet bedöms vara grovt på grund av det höga värdet på stöldgodset och eftersom de, enligt åklagaren, visat särskild hänsynslöshet och för att de ska ha planerat kuppen noga.

En av killarna, en 24-åring, åtalas också för andra brott. Bland annat har han flera gånger hotat anställda inne på häktet. Alla fem nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista