Kalmar i Lidhult.
Kalmar i Lidhult flyttar sin gaffeltruckproduktion till Polen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio.

Truckproduktion i Lidhult läggs ner

0:53 min

Kalmars mobila maskiner flyttar sin produktion av gaffeltruckar i Lidhult till Polen. Det påverkar 190 anställda.

Ett antal hallänningar har sin arbetsplats på anläggningen i Lidhult. 

– Det kommer att leda till en gradvis nedläggning av produktionsverksamheten i Lidhult. Vi beräknar att det kan påverka 190 personer enligt planerna, säger divisionschefen Dan Pettersson.

Syftet med flytten är att öka verksamhetens effektivitet och säkra konkurrenskraften på den globala marknaden. Flytten av gaffeltruckproduktionen kommer att pågå under två år.

– Flytten är ett led i vår produktionsstrategi. Med denna flytt kommer vi att samla all Kalmars produktion i Europa i en fabrik. På sätt så får vi skalfördelar som sparar pengar till investeringar inom digital affärer.

I samband med flytten meddelar trucktillverkaren att man även kommer att investera i nya toppmoderna anläggningar i Ljungby med fokus på affärer, teknik och innovationer.

Vad säger du till de produktionsanställda som påverkas av beslutet?

– Naturligtvis är det här en jättetuff dag och jag har väldigt stor för respekt för att det är många som tycker att det här är jobbigt. Vi har medarbetare som varit med oss i många år och bidragit till vår framgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista