Björn Laid utanför asylboendet på Vallås. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
1 av 2
Björn Laid utanför asylboendet på Vallås. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio
Inne i Arena Hotell.
2 av 2
Inne i Arena Hotell. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Idrottsledaren Björn Laid portad från asylboendet

1:31 min

Skolidrottsledaren Björn Laid släpps inte längre in på Arena hotell i Halmstad. Här förklarar Migrationsverket varför.

Björn Laid har hjälpt barn och ungdomar på flyktingboendet med läxor och haft idrott med dem, men nu tillåts han inte längre komma in på flyktingboendet.

Ledningen för Arena Hotell har reagerat på de kritiska uttalanden som Björn Laid gjort mot förhållandena på Arena Hotell, men säger också att Laid inte följer Migrationsverkets regler om hur aktiviteter för asylsökande ska organiseras.

– Vi har ju upparbetade kontakter och kanaler och ett strukturerat samarbete med vissa organisationer. Men vi har inga generella regler, säger Margareta Jonsson, tillförordnad enhetschef för Migrationsverket.

Om det här får som följd att Björn Laid inte kan fortsätta med sin verksamhet, finns det anledning att se över det här då?

– Jag ser inte varför det skulle stoppas. Men det kanske inte kan ske på Arena Hotell. För att vi måste ha klart för oss att Arena Hotell är ett privat ägarförhållande, även om vi utnyttjar det genom avtal.

– Jag vet inte om vi ska ta på oss en medlande roll. Det vill jag inte säga, det är det inte frågan om. Däremot kan vi ha en diskussion direkt med Björn Laid om vilken verksamhet han bedriver, säger Margareta Jonsson på Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista