Jenny Ryttergard RFSU Halland
1 av 2
Jenny Ryttergard, RFSU Halland. Foto: Johan Tollgerdt/Sveriges Radio.
Många kvinnor lider av endometrios utan veta om det. Foto: Fredrik Persson/TT.
2 av 2
Många kvinnor lider av endometrios utan veta om det. Foto: Fredrik Persson/TT.

De marscherar mot endometrios

1:15 min

Den smärtsamma gynekologiska sjukdomen endometrios uppmärksammas för lite, tycker RFSU Halland.

– Vi vill framför allt krossa myten att det är normalt att ha så ont vid mens att man måste stanna hemma från jobb, skola och fritidsaktiviteter, säger Jenny Ryttergard, barnmorska och aktiv inom RFSU Halland.

Endometrios drabbar var tionde person med livmoder i fertil ålder. Det betyder att 200 000 kvinnor i Sverige är drabbad. Det kan ta upp mot åtta år innan en drabbad får diagnos och hjälp. Och det är inte okej, säger Ryttergard.

– Det är en orimligt lång tid.

Vad känner de kvinnorna under väntan?

– Frustration, misstro, oro.

Mars är Endometrios awareness month runt om i världen, och förutom i Halmstad arrangeras en så kallad Endometriosis worldwide march i ett femtiotal olika länder.

I våras startade ett specialistteam i Halmstad och lite senare även ett i Varberg som ska hjälpa drabbade kvinnor. Och Socialstyrelsen meddelade i slutet på 2015 att det ska tas fram nationella riktlinjer för sjukdomen så att vården blir bättre och mer jämlik i hela landet.

– Det som behövs nu är tidigare kunskap. Att nå fram till skolan, fritidsledare, föräldrar och andra människor som möter unga människor med menssmärtor, så att de kan säga till dem att det är inte rimligt att ha såhär ont vid mens, säger Jenny Ryttergard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista