Blåljus
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Man skjuten på restaurang i Halmstad

2:44 min

Uppdaterat senast 14:40: En man i 35-årsåldern skottskadades på lördagskvällen på en restaurang i centrala Halmstad.

Det var strax före klockan 22 som polisen fick samtal om att skottlossning hade ägt rum på restaurangen. En man hittas skottskadad, skjuten i benen och foten. Han fördes till sjukhus för operation. Mannen hade allvarliga men inte livshotande skador, och under söndagförmiddagen vårdas han fortfarande på sjukhuset i Halmstad. Den skottskadade mannen är känd av polisen sedan tidigare.

Enligt ett vittne som P4 Halland pratat med så satt gärningsmannen och den skjutne vid samma bord innan skottlossningen.

– De satt tillsammans med tre andra vuxna personer. De satt helt lugnt först, men sedan hörde vi skrik och glas som krossades. Plötsligt hörde vi pistolskott och killen sköt den andra med två skott i benen, och sedan sköt han i taket. Då sprang vi ut.

Vad hände sedan?

– Han som sköt kom ut från restaurangen, han gick som om inget hade hänt.

Enligt polisen jobbar man brett och vill inte låsa sig vid någon särskild teori om vad som kan ha hänt och vad som ligger bakom. Men att det var just den skottskadade mannen som var målet för skytten är de relativt säkra på.

– Vi är tämligen övertygade om att det här handlar inte om att man går in och skjuter vem som helst, utan den som avlossar vapnet har ett specifikt mål, och målet ska isåfall vara den person som blivit skjuten, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på Polisen i väst.

Kan det handla om en uppgörelse?

– I det här läget kan det handla om vad som helst. Vi har inte stängt några dörrar, utan vi öppnar istället dörrar för att se om vi kan hitta en anledning till händelsen, säger Stefan Gustafsson.

Vad kan det finnas för koppling mellan skytten och den skottskadade mannen?

– Det är frågor som vi ställer oss också, och vi har inte fått svar på dem ännu.

Polisen har förhört ett antal vittnen och även den skottskadade mannen. Men vad som framkommit vill polisen inte säga. Däremot söker de vittnen till de som hänt. Men något signalement på skytten lämnas inte ut, utan polisen vill ha in uppgifter om fordon och personer som funnits i området både före och efter tidpunkten för skjutningen.

– Skytten var maskerad vid tillfället så vi har inget säkert signalement just nu. Han lämnade platsen omedelbart efter att han hade avlossat sitt vapen.

Att han var maskerad, hur vet ni det?

– Han har lämnat platsen med kläder som han dragit upp och på det sättet maskerat sig.

Men vet ni om han var maskerad vid skjutningen?

– Nej, detaljerna där har jag inte kunskap om. Det får förundersökningsledaren ta reda på, säger Stefan Gustafsson på polisens pressavdelning.

Enligt det vittne som P4 Halland talat med så var det inte tal om att skytten ska ha varit maskerad inne på restaurangen.

– Nej, han hade ingen maskering, säger vittnet.

Restaurangen spärrades av efter skjutningen, och en teknisk undersökning genomfördes under söndagen.

En förundersökning om grov misshandel är inledd. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista