Fayez Alloush.
Fayez Alloush. Foto: Muhamed Ferhatovic SR Halland

Landslagsman från krigets Syrien till Falkenberg

2:03 min

I åtta år var Fayez Alloush landslagsman i volleyboll i Syrien. När kriget bröt ut i landet blev han flykting i Sverige, idag spelar han i Falkenbergs volleybollklubb.

Trots en stark meritförteckning med många tuffa matcher i bagaget är känslan att han har mycket kvar att bevisa för att få en plats i laguppställningen.

– Man kan inte bara säga att man är bra, man måste bevisa det. Och jag försöker vara så bra som möjligt, säger Fayez Alloush.

När Fayez Alloush kom till Sverige för ett halvår sedan erbjöd han sig själv till landets olika volleybollklubbar. Ett tag spelade i södra Sverige för att sedan efter flera mejl till olika klubbar få ett erbjudande om provspel hos Falkenberg. Det gjorde honom glad. Han berättar att han har spelat i några av de bästa lagen i Syrien och Libanon. Med det Syriska landslaget har han spelat flera internationella cuper. Det finns däremot stor skillnad känner han mellan volleyboll i Sverige och i exempelvis Syrien, Libanon och Iran. 

– I Libanon är nivån på volleybollen högre när det handlar om lön men här i Sverige är det bättre när det gäller jobb med taktik och statistik, säger Fayez Alloush. 

Fayez säger att volleybollspelare får bra betalt i länder som Iran eller Libanon, men att volleybollen i Sverige är bättre för att här arbetar man mer med taktik och statistik men också att tränarna är mer engagerade i Sverige, Fayez och Falkenbergs volleyboll klubbs egen tränare Patrick Aparicio är ett exempel på det. Fayez vill leva upp till förväntningarna och säger att han vill vara kvar i klubben och staden. 

– Jag gillar staden och människorna här. Jag kom till Sverige för att få ett bra liv och jag hoppas få stanna i klubben för att jag gillar Falkenberg, säger Fayez Alloush. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista