Alpkajan har lockat många fågelskådar till Knebildstorp. Foto: Mikael Johansson
1 av 2
Alpkajan lockade många fågelskådare till Knebildstorp. Foto: Mikael Johansson
Anders Wirdheim spanar på fåglar.
2 av 2
Anders Wirdheim spanar på fåglar. Foto: Therese Wahlgren/Sveriges Radio.

Alpkaje-fyndet inte så speciellt som man trott

"Har förmodligen rymt från fångenskap"
1:29 min

Det sällsynta fyndet av fågelarten alpkaja, som gjordes i en koloniträdgård i Halmstad i somras, har omvärderats.

Det är Sveriges ornitologiska förenings, SOF:s, Raritetskommitté som nyligen granskat fyndet och kommit fram till att fyndet av alpkajan inte var så unikt som man först trodde.

– Det är ingen tvekan om att det var en alpkaja, det finns massor av bilder som visar det. Men man tror alltså att den har rymt från fångenskap, säger Anders Wirdheim från Halmstad, som är informationsansvarig på SOF.

Det var i slutet av juni 2015 som fågelskådare från hela Sverige vallfärdade till Knebildstorps koloniområde i Halmstad. Anledningen var att ornitologer hade gjort ett sensationellt fynd i en koloniträdgård: en alpkaja.  

Fågeln lever i normala fall på hög höjd i bergsområden, alltså på över 2000 meters höjd och är dessutom en "stannfågel". Den finns som närmast i alperna. Därför sågs fyndet som unikt.

Men när SOF-BirdLifes raritetskommitté (Rk) nyligen hade sitt vårmöte beslöt man att omvärdera fyndet och tillsvidare placera alpkajan som sågs i Halmstad i kategori D (se faktaruta). 

Rk skriver så här i sitt beslut: "Det råder inga tvivel om arttillhörigheten, men för att kunna kategorisera fyndet behöver Rk sammanställa information om fynd utanför alpina miljöer och om artens status i fångenskap. underkänts. Alpkaja figurerar i burfågelsammanhang, om än sällan."

– Den har alltså inte tagit sig själv från alperna och upp hit till den höga nord, säger Wirdheim.

Om man nu skulle hitta en alpkaja i Halland inom några år igen - skulle man då omvärdera fyndet av alpkajan från i somras?

– Ja det skulle man nog göra. Och jag tror också att om det visar sig att det är väldigt ovanligt med alpkajor i fångenskap, vilket vi tidigare fått fram, så kommer man kanske att omvärdera det här beslutet också, säger Anders Wirdheim.

Fakta Rk:s kategorisering

Varje ledamot i kommittén bedömer var och en av rapporterna genom att sätta ett A, B, C, D eller E.

Ett A betyder i stort sett Godkänd utan anmärkning.

Om rapporten är i magraste laget och inte räcker för ett godkännande, bedöms rapporten med ett B. Om minst hälften av ledamöterna sätter ett B så underkänns rapporten.

Om man anser att rapporten bevisligen är felaktig (t.ex. foto som visar annan art) så sätter man i stället ett C. Om en enda av ledamöterna sätter ett C så underkänns rapporten oavsett övriga bedömningar. Sådana rapporter kommer dock alltid upp till diskussion tills någon form av enighet nås.

Om man på förhand vet att man vill ta upp rapporten till diskussion sätter man ett D.

E används för rapporter som av någon anledning inte kan eller ska bedömas, t.ex. gällande taxa där kunskapsläget anses bristfälligt, och man i stället väljer att bordlägga eller arkivera rapporten för framtida bedömning.

Källa: SOF/Birdlife

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".