Varje tisdag träffas ett gäng personer och dansar squaredance på alla hjärtans hus i Halmstad. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Varje tisdag träffas ett gäng personer och dansar squaredance på alla hjärtans hus i Halmstad. Foto: Jennifer Erlandsson/SR Halland
Publiknätverket

Squaredans lockar många i Halmstad

3:15 min

Varje tisdag bjuds det upp till dans på Alla hjärtans hus i Halmstad. Men inte vilken dans som helst – det dansas squaredans. 

Åtta personer snurrar runt, byter plats, klappar händerna. Det ser enkelt och roligt ut. Kanske är det för att alla på golvet ler. 

Vid sidan står en kvinna och sköter musiken och ropar ut kommandon på engelska. 

– Squaredans är så bra för det är inte så ansträngande för armar och ben, men väldigt mycket rörelser och bra motion, berättar Ingrid Jönsson som är av de som dansar här varje tisdag. 

Det har hon gjort i flera år. Varje tisdag samlas de här, kramas och tar en fika innan det är dags att dansa. 

– En del har åkt långt för att komma hit, det brukar komma en 85-årig man från Hyltebruk och dansa men han verkar inte vara här i dag, berättar Ingrid. 

Alla är välkomna att vara med. Äldre som yngre. Stämningen är vänlig, glad och väldigt varm mellan de tiotal personer som deltar. 

Squaredans kommer från USA och ser likadan ut i hela världen. Vilka turer som görs på dansgolvet bestäms av en så kallad "caller" som i takt med musiken berättar vad dansparen ska göra.

– Just nu har vi ingen caller här i Halland så nu kommer det en tjej från Helsingborg hit. Vi startar här klockan 14 och håller på i två timmar, sedan fortsätter en del av oss till andra platser kring Halmstad där de dansar till ungefär klockan nio ikväll, berättar Ingrid.

Squaredans är en enkel dansform som alla kan hänga med på. Den enklaste formen kallas basic eller mainstream, men det finns flera nivåer upp till avancerad.

Detta är ett publiktips. Vill du också tipsa oss om något? Mejla till p4halland@sverigesradio.se.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista