En storasyster att luta sig mot

3:45 min

Föreningen Storasyster vänder sig till dem som blivit utsatta för sexuella övergrepp och som behöver stöd.

Julia Engström från Halmstad är styrelseordförande i föreningen.

När hon flyttade till Stockholm efter sin examen från socialpsykologiska programmet på Halmstad Högskola ville hon göra skillnad. Hon började som volontär i Föreningen Storasyster och är idag styrelseordförande för föreningen. 

De är i dag ett stöd för de som blivit utsatta för sexuella övergrepp men jobbar också förebyggande och för att ta bort tabut kring ämnet.

Julia Engström säger att vi vågar tala mer om sexuella övergrepp nu än vad vi gjorde förr men det är fortfarande en lång väg att gå, samhället behöver ta sitt ansvar.

– Det finns fotfarande inget riktigt kontinuerligt stöd att få speciellt om man är ung och har blivit utsatt. När man kanske inte själv orkar eller kan vara aktiv i att söka stöd. Då är det ofta väldigt krångligt och det är jättelånga väntetider för att få samtalsterapi, säger Julia Engström.

Att ämnet är så tabubelagt tror hon beror på att det är så svårt att prata om.

– Det är ett ämne som hela tiden har legat i bakgrunden och som inte riktigt fått det utrymme som det behöver få för att stöd ska sättas in. Ju mer vi pratar om det ju mer förstår folk att det är ett problem och ju mer engagerade blir människor i att göra något åt det, säger Julia Engström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista