AlphaCE.
AlphaCE. Foto: M Ferhatovic SR Halland

Utbildning för nyanlända får kritik

2:05 min

Alphaces grundutbildningar för nyanlända som Halmstad kommun och Arbetsförmedlingen betalar för får kritik.

P4 Halland har pratat med elever som känner sig missnöjda med utbildningar som ges hos utbildningsföretaget Alphace.

– När jag går mina fyra timmar på eftermiddagen hos Alphace är det enda jag tänker på är att jag hade gjort mer nytta hemma och ta hand om mina barn. Vi får inte ut någonting av att gå där, säger en kvinna.

En annan man fyller i och säger:

Det är bättre att studera svenska hemma, då lär jag mig mer i alla fall.

– Jag tycker att dels slösar jag bort min tid hos Alphace och att Arbetsförmedlingen förlorar pengar, säger en annan man.  

Kritiken mot Alphace riktas mot två utbildningar. Den ena är samhällsorientering, som är lagstagdad och upphandlad av Halmstad kommun, där elever ska lära sig hur det svenska samhället fungerar.

Där känner elever P4 Halland pratat med att det inte finns tydliga uppgifter på lektionerna och att tiden brukar gå åt till att lärare pratar eller hjälper en elev i ett privat ärende och ber resten av klassen att prata med varandra – om vad som helst.

– Ibland behöver någon elev hjälp med körkortsteori, då ägnar läraren hela lektionen åt att hjälpa den eleven och säger åt de andra eleverna att de får prata med varandra, säger en tidigare elev från Alphace i Halmstad. 

Den andra utbildningen är istället upphandlad av Arbetsförmedlingen och består av en serie grundläggande moduler. Där ska elever träna på svenskan, gärna kombinerat med någon praktik.

Men enligt eleverna så är arbetsuppgifterna även där otydliga eller saknas helt vissa dagar.

Eleverna säger att det vore bättre om de kunde få läsa SFI hela dagen istället, men säger att om dem inte går på Alphace så förlorar de Arbetsförmedlingens etableringsersättning.

Och kritiken får också stöd av SFI-lärare som mött många elever som känt så.

Erika Berggren som är regionchef för Alphace tillbakavisar kritiken och säger att utbildningen håller en god nivå, men att hon kommer ta åt sig av kritiken. 

– Det viktigaste för mig är att de får ut någonting från sin utbildning och att de får de nödvändiga verktygen de behöver för att komma in i samhället, vilket också är vårt mål att de ska kunna göra. Det är viktigt för mig att höra kritiken för att då kan vi förbättra och förändra, säger Erika Berggren. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista