Delad bild. Riksåklagaren Anders Perklev och bild från vittnesbåset i en tingsrätt. Foto: Anders Wiklund/TT och Berit Roald/NTB
Foto: Anders Wiklund/TT och Berit Roald/NTB

RÅ: Inget som talar emot grov våldtäkt

1:32 min

Våldtäkterna i Kungsbacka skedde "i tur och ordning" och var därmed ingen gruppvåldtäkt ansåg hovrätten. Nu överklagar Riksåklagaren.

Det är Anders Perklev som är Riksåklagare och tycker att det var fel att hovrätten sänkte tingsrättens straff. 

– Straffet ska vara längre just för att det ska bedömas som en grov våldtäkt. 

Riksåklagaren tycker att Högsta Domstolen behöver klarlägga vad som ska gälla vid en våldtäkt där två personer våldtagit en kvinna efter varandra. 

Vad är det som är otydligt? 

– Det är hur man ska se på den här situationen när mer än en medverkar, säger Anders Perklev, Riksåklagaren.  

Det var för ett år sedan en kvinna följde med två män i en bil efter att ha varit ute på krogen. De båda männen våldtog sedan henne på en rastplats utanför Kungsbacka.

För rätten handlar den stora frågan om det är en grov våldtäkt för att de var två personer som våldtog henne eller om det är en våldtäkt av normalgraden för att de inte var inne i henne samtidigt.

– Ja jag menar ju att det är ingenting som talar emot att det är en grov våldtäkt. 

Tingsrätten och hovrätten bedömde det olika och nu vill alltså riksåklagaren att Högsta Domstolen klargör. Nu är det upp till Högsta Domstolen att avgöra om de ska ta upp det eller inte vilket Riksåklagaren hoppas på. 

– Högsta Domstolen har inte uttalat sig tidigare om hur just den här bestämmelsen ska användas. 

En av männen går fortfarande fri, domarna handlar alltså om den andra mannen, en 30-årig man, som först dömdes till fyra och ett halvt års fängelse och sedan fick straffet sänkt till tre och ett halvt års fängelse och också ett lägre skadestånd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista