Rådhuset Halmstad kommunhuset Foto: Sara Hector/Sveriges Radio
Rådhuset Halmstad kommunhuset Foto: Sara Hector/Sveriges Radio

Halmstad kommun vill ha hjälp med bostäder

Behovet av bostäder till människor som kommer till Sverige är akut i Halmstad. Kommunen vädjar nu till privatpersoner och privata hyresvärdar att hjälpa till.  

Enligt kommunen kommer det behövas 12 lägenheter i månaden under resten av året för att alla ska få tak över huvudet. 

– Vi behöver ha hjälp av privata fastighetsägare, hjälp med allt från korridorboende till inneboende till hus som kanske står tomma. Då är vi intresserade allt från korta till långa hyreskontrakt. Vi söker även privatpersoner som vill hyra ut, Elisabeth Fock är enhetschef för integrationsenheten i Halmstad.

Bakgrunden till detta är en ny lag som trädde i kraft 1 mars. Den innebär att landets kommuner har nu ett gemensamt ansvar för mottagandet av nyanlända. Och syftet med lagen är att nyanlända ska snabbare kunna få jobb och integreras i samhället. För Halmstads del handlar det om 126 personer som kommer behöva en bostad. Detta gäller dem som har uppehållstillstånd och kan betala sin egen hyra. Men om kommuen inte lyckas uppfylla kraven då får man betala för det. 

– Då får kommunen gå in och kolla på akuta lösningar för att då har vi inte uppfyllt vårat åtagande, då blir det en kostnad för kommunen, säger Elisabeth Fock. 

Vad är akuta lösningar?

– Det kan vara hotellövernattningar i ett par dagar innan man hittar ett boende som man kan hyra ut i flera månader. Ett riktigt boende är viktigt för att man som nyanländ ska kunna påbörja sin etableringsprocess på ett bra sätt, säger Elisabeth Fock. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista